Oleh Adib ZA (Sumber foto: hidupbiarsedap.blogspot.com) Daging bakar air asam memang pergh! Mengidam pula bila bayangkan.
Jika anda sukakan daging, menu daging bakar memang masakan yang lebih sihat dan juga mudah sahaja. Jom lihat resepi ini yang dipetik dari Resepi Sheila Rusly. Selamat mencuba ya! Bahan untuk Daging: 1 kg daging lembu 50 gm bawang besar - dikisar halus 20 gm bawang putih - dikisar halus 10 gm serbuk kari 10 gm halia - dikisar halus Garam - secukup rasa Serbuk perasa - secukup rasa Cara membuatnya: 1. Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia. 2. Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
3. Perapkan daging selama 2 jam 4. Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak Bahan untuk Air Asam Jawa : Air asam jawa 1 biji bawang besar - dipotong kecil 2 biji lada merah - dipotong kecil 2 biji lada hijau - dipotong kecil 1 biji tomato - dipotong kecil 10 biji cili padi - dipotong kecil 10 gm belacan - dibakar / digoreng Garam - secukup rasa Gula - secukup rasa Limau nipis Cara membuatnya: 1. Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa. 2. Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa. 3. Semua bahan digaul rata 4. Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi. - CARI Infonet Sumber: Resepi Sheila Rusly (Sumber foto: Flikr)
|
30
Bagus |
21
Marah |
23
Terkejut |
30
Sedih |
17
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT