Oleh Adib ZA Ehm enaknya menu ketam ikan masin! Ketam yang digoreng dicampurkan dengan kuah mentega dan gabungan telur masin.
Jika anda inginkan lebih pedas, boleh tambahkan kuantiti cili kering dan begitulah sebaliknya. Enak dihidang ketika panas-panas, dengan nasi yang masih berasap! Walla! Bahan untuk ketam: 5 ekor ketam siap disiang. 5 sudu tepung jagung dibancuh dengan air, lada sulah dan sedikit garam minyak yang agak banyak Bahan untuk kuah mentega + telur masin 1/2 buku mentega 1/2 tin susu cair 1 sudu kecil lada sulah 8 biji bawang putih dicincang halus
3 tangkai daun kari segenggam cili kering dipotong 4 biji telur masin Cara-caranya: 1. Antara bahan yang digunakan 2. Hancurkan telur masin 3. Gaulkan ketam dengan tepung 4. Goreng ketam sehingga kekuningan 5. Tumis bahan untuk kuah mentega 6. Tambahkan susu cair pada tumisan tadi 7. Gaulkan kuah dengan ketam sehingga sebati. 8. Siap! Sedap dihidang dengan nasi panas! Sumber resipi: Blog Kasih Aleeya SUmber foto: Eazy Insyira / Facebook Resepi Orang Kampung |
3
Bagus |
5
Marah |
2
Terkejut |
14
Sedih |
8
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT