Oleh : TS LOO
Fungus hitam, sejenis ramuan dalam masakan Cina, yang biasanya dijual dalam bentuk kering, mengandungi pelbagai mikronutrien seperti vitamin, mineral dan antioksidan. Dalam kaedah perubatan herba tradisional Cina, fungus hitam dianggap seperti aspirin kerana mampu mencairkan darah bagi mengelakkan pembekuan darah, meningkatkan peredaran darah dan mencegah daripada penyakit kardiovaskular. Fungus hitam juga membantu membersihkan paru-paru dan usus, selain bermanfaat untuk mencegah pendarahan rahim, buasir, tekanan darah tinggi dan kolesterol. Polisakarida dan bahan kimia fenol dalam fungus hitam bukan sahaja menghalang pertumbuhan tumor dan mencegah pelbagai jenis penyakit kronik seperti kanser dan strok, malah dikatakan juga boleh meneutralkan kesan sampingan kemoterapi dan radiasi.
Bahan: 4 biji telur, 250 gram fungus hitam, garam, serbuk perasa, minyak masak, bawang hijau, halia. Cara Masak: 1. Basuh fungus hingga bersih dan masuk ke dalam periuk berisi 5 cawan air. Rendam selama 2 jam. Potong fungus menjadi potongan kecil, kemudian hiris bawang hijau dan halia. 2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, tambah sedikit garam dan pukul telur hingga kembang. 3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Kemudian, angkat. 4. Panaskan sedikit minyak dan tumis hirisan bawang hijau dan halia hingga naik bau, masukkan fungus dan telur yang sudah siap tadi, goreng seketika. 5. Bubuh sedikit garam dan serbuk perasa sebelum dihidangkan. |
33
Bagus |
12
Marah |
14
Terkejut |
16
Sedih |
26
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT