Oleh Fyruz Hanna Pelik kan, sotong tergolong sebagai kategori manisan. Tapi inilah orang kata kreatifnya orang-orang Kelantan ni. Mereka jadikan sotong suatu manisan. Biasanya sotong yang kita kenal sotong kering, sotong kangkung atau sambal sotong. Mari cuba resipi ini, mana tahu anda mungkin menggemari makanan ini:
1. Bersihkan dan toskan sotong . 2. Masukkan beras pulut ( yg direndam ) dlm sotong 3. Padatkan beras pulut dgn lidi satay . Masukkan separuh je yee . 4. Masukkan kepala sotong dn pinkan dgn lidi satay 5. Susun atur cantik2 dlm periuk . 6. Masukkan santan cair 1cawan dn hidupkan api ( api kecil yee ) . Rebus sampai mendidih . Jgn lupa masukkan sedikit garam yee . 7. Masukkan santan pekat 1cawan dan daun pandan . 8. Cairkan gula melaka/nisan bersama sedikit air kemudian tapis dan tuangkan ke dlm periuk sotong tadi . 9. Tunggu sampai mendidih dan pekat . Tutup api dan sejukkan .
|
13
Bagus |
19
Marah |
9
Terkejut |
23
Sedih |
14
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ajinomotonosuga replied at 7-4-2016 05:28 PM
Tu pasal oghe kelate otak salu tersumbat haa
Cam si.jongos.pamoga tuhh
ajinomotonosuga replied at 7-4-2016 05:28 PM
Tu pasal oghe kelate otak salu tersumbat haa
Cam si.jongos.pamoga tuhh
Pakcik_Kilas replied at 17-4-2016 05:39 PM
Jongos dia pun jutawan....yg x jongos ni ape ada? keyboard cabuk? x elok kutuk masakan negeri lain ...
ajinomotonosuga replied at 18-4-2016 08:22 AM
so? oang buta pun de jutawan, ketot cam brahim pendek pun de jutawan..hade haku kesah? ko nak juta ...
ADVERTISEMENT