Oleh Fyruz Hanna Satu masakan yang setanding dengan laksa Sarawak, sedap pada hemat penulis namun bihun ini tidak begitu terkenal seperti laksa Sarawak. Bagi penggemar belacan, pasti bihun jenis ini sedap bagi anda namun awas, ada diantara kita walaupun gemar memakan belacan tetap alah dengan makanan ini. Bahan Bihun Belacan Bahan A
Bawang putih 5 ulas bawang merah 4 ulas bawang besar 1 ulas Udang kering 1 sudu besar Belacn 1 sudu besar Kepala Udang Payak (20 ekor kepala) Cili Padi 4 Cili hidup 2 Pati Belacan Pati ayam Bahan B Bihun (dicelur) Sotong kembang (celur + dihiris kecil Timun Kacang tanah ditumbuk Cara membuatnya 1. Kisar bahan A. Tumis sehingga naik bau 2. Dalam peruiuk berlainan, rebus kepada udang 3. Air rebusan dituang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan dan satu sudu kecil pati ayam 4. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis. 5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 6. Masukkan tepung jagung sesedap rasa. 7. Hidang -CARI Infonet.
|
23
Bagus |
13
Marah |
12
Terkejut |
7
Sedih |
36
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT