oleh Adib Za
Antara sayuran yang wajib ada dalam menu nasi kerabu ialah solok lada. Gabungan cili yang disumbat dengan kelapa parut dan daging ikan ini memang sangat enak dimakan dengan menu asli Kelantan yang lain. Selain penggunaan ikan kembung, anda juga boleh menggantikannya dengan ikan sardin. Sedap sangat. Jom cuba resipi di bawah yang dipetik dari laman Rasa. Bahan-bahan: 5 ekor ikan kembung | dikukus dan ambil isinya 400 gm kelapa parut 6 ulas bawang merah | dikisar
2 cm halia | dikisar 1/2 sudu makan ladan hitam | dikisar 100 ml santan 1 biji telur 10 biji cili | dihiris tengahnya dan dibuang bijinya Garam dan gula secukup rasa Cara-caranya: 1. Gaul isi ikan bersama dengan kelapa parut, lada hitam, halia, bawang merah dan telur. 2. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. 3. Sumbatkan bahan ini ke dalam cili yang telah dihiris tengahnya dan dibuang bijinya. 4. Susun di dalam periuk dan tuangkan santan. Biarkan mendidih dan sedia untuk dihidang. - CARI Infonet SUmber resipi: Rasa.my |
3
Bagus |
6
Marah |
8
Terkejut |
7
Sedih |
1
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Ipo replied at 25-4-2016 11:22 PM
kalau kat kelantan, cili tu lain sikit..
bukan yang macam dalam gambar tu..
rasa cili tu pun lain. ...
ADVERTISEMENT