CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Paling Tepat Menyediakan Menu Sayuran

26-4-2016 03:49 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 4727| Komen: 4

Oleh Adib Za

Satu kajian mendapati bahawa mengukus sayuran dapat meningkatkan nilai gizi pada sayuran tersebut. 

Para pengkaji menganalisis 21 penelitian yang melihat bagaimana kaedah yang berbeza mempengaruhi tahap antioksidan sayuran. 


Kebanyakan proses memasak seperti membakar, merebus dan menggoreng boleh merosakkan jariangan dalam sayuran dan menghancurkan beberapa antioksidan. 




Namun, mengukus mampu meningkatkan kadar polifenol hingga 52 peratus, kerana ia merupakan proses pemanasan yang lembut dan tidak terendam air. 

Pastikan juga yang terlalu lama memasak sayur-sayuran ya. - CARI Infonet


(sumber foto: Carian google)


Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote purpledesire 26-5-2016 06:27 AM
saya tak suka makan sayur berdaun hijau nie..huhuu
Quote eileen80 26-5-2016 10:53 AM
bestnye, segarnya nampak sayur...
Quote EvieWanKenobi 26-5-2016 11:17 AM
tq for tips, tt..
Quote FARRAZOOL 28-5-2016 08:17 PM
Very good info

Lihat semua komen(4)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-11-2024 10:33 AM GMT+8 , Processed in 0.058447 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top