oleh Adib Za Mungkin kita sudah terbiasa dengan satay yang memang popular di kalangan masyarakat Malaysia dan juga Indonesia. Namun, jangan terkejut di Jepun pun ada satay, malah ia merupakan makanan tradisional masyarakat di sana. Ia disebut sebagai Yakitori, daging ayam yang dibakar persis satay.
Cumanya rempah yang digunakan berbeza dengan satay Melayu. Namun, jika anda berkunjung ke Indonesia, Yakitori semakin mudah dijumpai. Kota seperti Jakarta, Yogyakarta dan Bandung turut menyediakan menu lazat ini. Lazimnya daging yang digunakan ialah ayam dan juga daging lembu. Salah satu perkara yang 'best' ialah pilihan sosnya. Terdapat sos yang manis dan juga masin.
Kepingan daging yang digunakan juga agak besar iaitu sekitar 4 hingga 5 cm. Memang berbaloi untuk dicuba! Pasti membuatkan anda teringat-ingat! - CARI Infonet |
10
Bagus |
6
Marah |
5
Terkejut |
9
Sedih |
11
Lawak |
12
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT