Sudah kebuntuan dengan menu kudapan petang anda? Apa kata anda cuba yang ini, Vietnamese spring roll yang sangat enak dan menyihatkan.
Jika kita di Malaysia terkenal dengan popiah basah, makanan Vietnam yang satu ini tak jauh berbeza bila menggabungkan sayur-sayuran segar, suh hoon dan kekacang di dalam satu gulungan. Bezanya ia menggunakan kulit rice paper yang menjadi tradisi turun temurun masyarakat Vietnam. Namun, jangan risau anda boleh mendapatkan rice paper ini di pasaraya tempatan. Menambahkan keenakannya, anda boleh meletakkan beberapa ekor udang segar yang telah dicelur. Memang ternganga dibuatnya. Namun demikian, anda boleh menukarkannya dengan sumber protein lain seperti tauhu atau pun isi ayam. Ikuti resipi mudah ini yang dipetik daripada Blog Zila4ever: Bahan-bahan: Beberapa keping kulit rice paper Udang segar - dicelur dan dibelah dua Daun salad - secukupnya Daun Pudina - secukupnya Timun - dihiris memanjang Daun Ketumbar - secukupnya Daun Bawang - secukupnya Suh hoon - dicelur dan toskan Caranya-caranya: 1. Ambil sekeping rice paper, celupkan seketika di dalam air, balik-balikkan supaya semua permukaan lembut. 2. Kemudian angkat susun sayur-sayuran,lipat kiri dan kanan dan gulung sedikit, susunkan udang dan gulung sedikit lagi, letak daun bawang biarkan sedikit terkeluar dan terus gulung sehingga habis. 3. Sedia dihidang bersama sos pilihan. Vietnamese Dipping sauce 'nuoc cham' 2 ulas bawang putih - cincang halus 2 sudu besar gula 1/2 cawan air suam 1/4 cawan sos ikan 1/4 cawan jus limau 2 sudu makan cuka lada cili kecil merah - secukupnya 1 atau 2 batang daun bawang - hiris halus. Kredit resipi: zila4ever.blogspot.my |
8
Bagus |
17
Marah |
10
Terkejut |
15
Sedih |
8
Lawak |
13
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
miss_manja replied at 9-1-2017 08:37 PM
mmg selalu buat, sedap.....
ADVERTISEMENT