CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Apam Balik Buah-buahan Homemade, Tak Perlu Lagi Tunggu Pasar Malam!

13-2-2017 06:11 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6314| Komen: 16|Original author: Oleh: Maly Rosli

Siapa yang tak kenal dengan apam balik. Apam balik merupakan salah satu kuih yang harus dibeli setiap kali mengunjungi pasar malam. Bagi anda yang rajin memasak dan mencuba masakan baru, apa kata kali ini cuba buat sendiri apam balik pula! 


Anda sebenarnya boleh letak apa sahaja sebagai inti mengikut cita rasa lidah anda.

Jadi kali ini, kita cuba buat apam balik inti kismis atau campuran buah-buahan, kacang dan gula! Resipi ini dikongsi Joha Hassan menerusi laman Facebook Masak Apa Hari Ni.. (MAHN).



Bahan-bahannya
4 cawan tepung naik sendiri 

2 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar gula pasir
2 biji telur
Secubit garam
1/4 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh soda bikarbonat
500 ml pati santan di campurkan dengan 1 cawan air suam
Sedikit esen vanila 
Sedikit pewarna kuning telur


Bahan-bahan inti (ikut citarasa)
1 mangkuk kacang goreng, ditumbuk halus
1 mangkuk jagung manis dalam tin
1 mangkuk gula pasir
Kismis atau buah-buahan campuran
Peanut butter
Krim Cheese 


Cara membuatnya
1. Campur tepung, garam dan gula. Gaul rata.

2. Masukkan serbuk penaik dan soda bikarbonat. Kacau rata.

3. Masukkan dua biji telur, santan dan sedikit air suam. Pukul semua bahan sehingga sebati. (Tepung nya jangan terlalu pekat atau cair).

4. Masukkan esen vanila dan pewarna. Gaul rata dan ketepikan.

5. Panaskan kuali rata yang tak melekat (non-stick pan) dan masukkan doh secukupnya ke dalam kuali dan ratakan sehingga menjadi bulat sempurna. (Tip untuk mendapatkan kulit apam yang tebal: Guna api yang kecil, biarkan doh masak secukupnya sebelum memasukkan intinya).

6. Bila buih-buih kelihatan, tunggu hingga ia hampir kering. Kemudian, masukkan jagung, kacang goreng dan gula pasir secukupnya. Tip: Jangan letak terlalu banyak nanti ia akan terkeluar bila dilipat dua). 


Facebook Joha Hassan / Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

7. Lipat dua lempeng anda. (Tip: Untuk mendapatkan kulit kempeng kelihatan bersih dan rata, jangan letak sebarang minyak atau mentega ketika membakar lempeng). 


Kalau menjadi dan sedap, pasti sangat berpuas hati terutama jika dimakan bersama yang tercinta. Selamat mencuba! - CARI


Kredit Resipi: ‎Joha Hassan
23

Bagus
34

Marah
16

Terkejut
27

Sedih
24

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (145 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote siskepoh 13-2-2017 06:26 PM
dapnyaaaaa weiii
Quote NOWORD 13-2-2017 06:37 PM
Sedapnya...
Quote bellxx 13-2-2017 07:23 PM
dapnyaaaa  bolehlah iollss tambah nutella !! yummyss
Quote dubuk 14-2-2017 07:35 AM
sedapnya nak jagung banyakkkk
Quote ciwi1166 14-2-2017 09:24 AM
belum rasa lagi dah tau sedap.

apam memang sedap.
Quote chinta89 14-2-2017 10:04 AM
iols suka apam without kacang... letak jagung lebih n marjerin lebih. mmh yummmy
Quote merrissa 16-2-2017 08:24 PM
aku diet.....sedihhhh.....
Quote Berdoza 16-2-2017 08:40 PM
Terbaikkk
Quote fishcracker 17-2-2017 11:58 PM
apam balik nipis n crispy pun guna batter yg same kah
Quote Elle_mujigae 18-2-2017 12:41 AM
sedapnya..I love apam balik... dulu masa kerja sementara kat Subang Parade, selalu beli apam balik kat pakcik yg jual di stesen KTM Subang...
Quote faztee 20-2-2017 03:24 PM
sedap wess..taruk jagung bnyk2 n ltk chocolt
Quote kuchibambam 20-3-2021 01:00 PM
nyummmsss
Quote makankuihku 20-3-2021 01:22 PM
saya pun dah belajar buat yang crispy masa pkp 1 haritu .. senang aje rupanya. untuk yang crispy tips dia buat batter at least 2-3 jam in advance .. bagi batter rest dalam fridge kejap. kalau overnight lagi bagus .. nanti apom jadi cantik kejadian and senang nak lenggang
Quote Guli 30-4-2021 07:44 PM
Macam sedap
Quote Guli 30-4-2021 07:45 PM
Tq share resepi
Quote Guli 30-4-2021 07:46 PM
Boleh la try nanti

Lihat semua komen(16)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

11-11-2024 05:20 AM GMT+8 , Processed in 0.179250 second(s), 44 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top