Pernah tak terfikir kenapa cepat sangat rasa kenyang apabila makan di jamuan bufet, padahal banyak lagi makanan yang belum dirasa?
Apabila makan hidangan bufet, anda sebenarnya sudah terjebak dengan permainan psikologi! Kenapa pula? Menurut mashed.com, hidangan bufet biasanya menyediakn sajian utama berkabohidrat tinggi seperti nasi putih, nasi goreng dan mi goreng. Kebanyakan restoran atau pihak katering biasanya menyediakan hidangan sebegini kerana ia adalah cara mudah untuk membuat tetamu berasa kenyang dengan cepat. Begitu juga dengan kentang goreng dan kentang lecek yang anda ambil sebagai sajian utama supaya meningkatkan rasa kenyang dengan cepat.
Dalam masa sama, jika anda perasan saiz pinggan juga memainkan peranan penting dalam sajian bufet. Kebanyakan bufet menyediakan piring lebih kecil selain menggantikan mangkuk sup dengan ramekin yang mendorong anda berfikir sama ada mahu memenuhkan makanan dalam pinggan besar atau berulang ke meja sajian untuk menambah makanan. Bagaimana pula dengan anda? Sanggup berulang-alik untuk menambah makanan atau sekali jalan sahaja dengan memenuhkan pinggan makanan anda? - CARI
|
25
Bagus |
19
Marah |
18
Terkejut |
34
Sedih |
22
Lawak |
17
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ciwi1166 replied at 21-2-2017 01:57 PM
tip die jgn makan carbs banyak.
belasah protein daging,ikan, seafood or ayam. kalo boleh yg maha ...
CiliPadiSedap replied at 21-2-2017 02:24 PM
skill makan banyak..
jangan minum air.. makan slow2.. kalau haus makan gula mentos.. lepas tu dh ...
EvieWanKenobi replied at 21-2-2017 12:53 PM
biasanya iols maximise kan jangka waktu
buffet/hi-tea yang ditetapkan..
EncikRhoma replied at 21-2-2017 03:40 PM
kalau dulu2 tahun 90-an mungkin ada yg malu nak ulang-alik ambik makan tapi sekarang ni rasanya bia ...
ADVERTISEMENT