Rugi betul kalau pergi lepak di restoran-restoran mamak tak 'pekena' roti nan cheese dan ayam tandoori. Kecur air liur dibuatnya sebab bukan sahaja rotinya yang gebu dan berkeju, tapi ayam tandoori memang terbaik!
Tapi sayang, nak makan selalu tak boleh sebab harganya agak mahal juga. Nak belanja kawan, kena berkira-kira dulu. Kalau begitu, apa kata kita buat sendiri guna resipi Ayam Tandoori ini di rumah dan ajak kawan-kawan datang untuk mencuba air tangan sendiri. Jom cuba! Bahan-bahan 2 ekor ayam dipotong 4 (Ikut citara masing-masing)
Campuran rempah ratus 1 sudu besar serbuk cili 1 sudu besar serbuk kunyit 1 sudu besar serbuk lada sulah 1 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar serbuk jintan putih 3 biji bawang besar 15 ulas bawang putih 2 inci hirisan halia 2 sudu kecil garam 3 biji buah pelaga 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar marjerin-saya tak blend...cuma sapukan pada ayam panas2 setelah ayam masak 2 ikat daun pudina-tak letak sb takde stok 2 biji buah lemon-saya gantikan dengan limau nipis 1 cawan susu cair 2 ikat daun ketumbar sedikit pewarna merah Cara membuat Tairu Potong lemon dan gunakan 1/2 sahaja.Kemudian perahkan ke dalam satu cawan susu cair.Kacau sehingga sebati. Kalau malas nak buat boleh beli plain yogurt sahaja. Cara membuat bahan perapan 1. Campurkan kesemua bahan-bahan rempah ratus ke dalam mesin pengisar. 2. Perah satu biji lemon ke dalamnya.Kemudian masukkan tairu atau plain yogurt. 3. Kisar bahan-bahan tersebut hingga sebati. 4. Lumurkan bahan perapan pada ayam hingga sekata. 5. Perapkan ayam di dalam beg kedap udara untuk mendapatkan rasa dan aroma yang lebih kuat ke dalam ayam. 6. Perap minimum 5 jam atau maksimum semalaman. 7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 170 darjah Celsius selama 1 jam.Kalau nak cepat,boleh goreng seperti biasa ataupun guna pemanggang ajaib. Siap. Selamat mencuba!-CARI Kredt resipi: Mamamia Kitchen
|
8
Bagus |
8
Marah |
12
Terkejut |
9
Sedih |
14
Lawak |
5
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT