Nak makan apa ya untuk minum petang nanti? Ada yang terasa nak makan roti jala tak? Sedap juga tu. Tapi bosanlah asyik menu sama sahaja, kan? Jadi, apa kata kita buat sedikit kelainan pada menu roti jala dengan menambah sedikit warna untuk kelihatan lebih berseri dan menarik untuk dimakan. Jom tengok resipi Roti Jala Tembikai Dan Lobak Kuah Serawa ini!
Bahan Roti Jala 1 cawan tepung gandum 2 cawan air 1 cawan susu cair 1/2 cawan minyak masak 1 biji telur garam secukup rasa
pewarna merah, oren dan hijau Cara Membuat Roti Jala 1. Satukan semua bahan, kacau dan tapis. 2. Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan masukkan pewarna untuk setiap satu. 3. Masukkan adunan ke dalam botol atau acuan roti jala. 4. Corakkan bentuk disukai (lobak merah dan tembikai) di atas non-stick pan dan biar masak sebelum digulung atau dilipat. 5. Hidangkan dengan kuah kari atau kuah SERAWA!! Bahan Kuah Serawa 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1/2 cawan gula melaka Gula pasir secukupnya 1 helai daun pandan, disiat dan disimpul 1 biji telur, dipukul Garam secukup rasa 1 sudu besar tepung gandum + sedikit air (untuk pekatkan kuah) Cara Membuat Kuah Serawa 1. Satukan santan, air, gula melaka, gula pasir, dan daun pandan. Kacau rata dan didihkan atas api. 2. Masukkan telur dan garam. Kacau rata. 3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan air, kacau sehingga kuah menjadi pekat. Sedap ni dijamah pada waktu petang. Pekena sekali air teh atau kopi, memang nikmat. Fuh! Selamat mencuba. - CARI Kredit Resipi: Nur Fatihah MAHI / FB Masak Apa Hari Ni - MAHN
|
21
Bagus |
19
Marah |
20
Terkejut |
22
Sedih |
13
Lawak |
21
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT