Asam Laksa Pulau Pinang merupakan sejenis makanan mi berkuah ikan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal daripada China yang berhijrah ke Tanah Melayu. Setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan bersama laksa memberikan nama yang tersendiri menurut di mana ia disediakan. Baru-baru ini, hasil tinjauan yang dijalankan oleh Cable News Network (CNN), Asam laksa Pulau Pinang disenaraikan antara 50 hidangan terbaik dunia. Memetik laporan agensi berita Vietnam (VNA), hidangan lain yang turut tersenarai adalah termasuk hidangan Goi cuon (popiah segar) dari Vietnam, ayam muamba dari Gabon, tom yum goong (Thailand), burger (Jerman), itik Peking (China), sushi (Jepun), cokelat (Mexico), pizza Neapolitan (Itali), kari Massaman (Thailand) dan Pho Pho iaitu mi sup dari Vietnam.- CARI
|
3
Bagus |
2
Marah |
10
Terkejut |
11
Sedih |
8
Lawak |
2
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
dodifarid replied at 10-10-2017 03:43 AM
Apa popiah segar vietnam claim sbgi makanan vietnam sedangkan itu aslinya dari indon..ayuh lemparin ...
LaksamanaBentan replied at 10-10-2017 03:59 AM
Kari Massaman tu Kari Masam Manis. Yang ada ubi kentang ngan santan tu. Kat Malaysia pun ada. Tu mas ...
LaksamanaBentan replied at 10-10-2017 03:55 AM
Mi sup Vietnam tu lebih sedap berbanding bihun sup utara ke?
should replied at 9-10-2017 09:58 PM
Laksa palembang lagi sedap
ADVERTISEMENT