Nasi jadi 'racun' Tapi yang peliknya, betulkah nasi dan pasta berkemungkinan besar menjadi beracun kalau dipanaskan semula? Rasanya, kita biasa sahaja panaskan semula nasi untuk dimakan. Paling tidak pun dibuat nasi goreng untuk sarapan esoknya. Ketua Food Safety Information Council, Rachelle Williams berkata, bakteria wujud apabila nasi atau pasta menjadi sejuk selepas dimasak disebabkan sifat masih basah pada nasi itu sendiri. Berkemungkinan besar nasi dan pasta yang sudah sejuk itu menjadi beracun. Malah, nasi dan pasta yang dipanaskan semula akan memusnahkan kandungan zat makanan yang ada padanya. Sebaiknya, makan nasi dan pasta panas-panas lah, ya? Kalau begitu, masak sajalah nasi secukupnya, biar habis sekali makan supaya tak perlu membazir nanti. Nak panaskan balik berbahaya pula, kan? Mencegah itu lebih baik daripada merawat. - CARI |
15
Bagus |
11
Marah |
14
Terkejut |
9
Sedih |
11
Lawak |
11
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Artemesiaa replied at 21-12-2017 02:51 AM
Kalau dah basi pastinya ler akan mengakibatkan keracunan makanan. Cara penyimpanan penting, jikalau ...
samasam90 replied at 21-12-2017 11:25 AM
penulisan tt makanan beracun as if someone put poison in your food, then u'll die.. i rasa ada l ...
puteribaya replied at 21-12-2017 11:42 AM
my granny died at 103 old dlm keadaan sihat, beliau x akan makan makanan yg dipanaskan..dia akan mak ...
Bedah.Cun replied at 21-12-2017 01:29 PM
Habis tu yang orang buat tapai buat todi tu mcm mn pula?
corta replied at 20-12-2017 05:56 PM
bodoh goblok nasi lauk kau samakan dengan todi
ADVERTISEMENT