Dah bosan makan lauk bersantan? Apa kata kita cuba resepi baru dari Kimball Malaysia - Sup Ikan Masam Kimball. Bahan yang digunakan tidak sampai 10 jenis dan apa jua jenis ikan boleh digunakan. Jom cuba!
Bahan-bahannya: 1. 2 keping asam keping 2. 2 batang serai, diketuk 3. 4 biji cili burung, diketuk 4. 4 ulas bawang merah, diketuk 5. 8 biji bendi, ditrim 6. 400 gm isi ikan pari 7. 1/2 cawan sos bijan 3 rasa Kimball 8. 1 sudu garam 9. 3 cawan air Cara memasaknya: 1. Masukkan tiga cawan air dan biarkan menggelegak.
2. Masukkan setengah cawan sos bijan tiga rasa Kimball dan kacau sehingga sebati. 3. Masuk dua keping asam keping. 4. Masukkan satu sudu kecil garam. 5. Masukkan empat biji cili burung, diketuk. 6. Kemudian masukkan empat ulas bawang merah, diketuk. 7. Masukkan dua batang serai, diketuk. 8. Masukkan 400 gram isi ikan dan biarkan seketika hingga menggelegak dan isi ikan sedikit masak. 9. Akhir sekali, masukkan lapan biji bendi yang telah ditrim dan masak sehingga bendi lembut. Biarkan seketika sehingga semua bahan masak sepenuhnya. Siap dan sedia untuk dihidangkan. Sesuai dimakan bersama-sama nasi panas. Selamat mencuba! - CARI |
bawangkecik replied at 26-7-2019 12:16 PM
sedap ni tapi buat tak pernah jadi. sama jugak dengan resipi ikan singgang
Deeva replied at 8-8-2019 05:21 PM
Nampak senang nak buat ni. Nak try tukar dengan ikan lain kot tapi tak tau ikan apa yg sesuai. Boleh ...
natrahn replied at 8-8-2019 05:23 PM
tenggiri / kembung sedap kot.. nanti dah cuba komen sini ok..share gambar
ADVERTISEMENT