Hari Raya Aidiladha yang telah diraikan umat islam pada 10 Zuhijjah yang lalu pasti memberi seribu makna dan rasa keinsafan dalam lubuk hati setiap manusia yang menghayatinya.
Pastinya, umat Islam yang meraikan ibadah korban akan menerima sedikit sebanyak daging korban. Orang kata, daging korban ini rasanya berbeza sikit berbanding daging yang didapati pada hari biasa. Mungkin kerana keberkatan hari korban itu sendiri yang memberi makna. Daging korban yang diagihkan itu disunatkan untuk dimasak manis-manis untuk juadah. Antara resipi popular yang dihasilkan ialah sup daging, masak lemak daging, daging bakar dan sebagainya. Tapi, kadang-kadang daging pun ada caranya untuk menjadikannya lebih lembut dan tidak perlu gigih sangat untuk mengunyahnya. Jom kita tengok tips-tips untuk melembutkan daging. 1. Sudu besi Untuk mengurangkan liat daging, cuba masukkan sudu besi dalam periuk ketika merebus atau memasak daging tersebut. Pastikan sudu itu bersih dan tidak berkarat ya! Ini kerana sudu dalam periuk dapat meningkatkan suhu dan menjadikan daging lebih empuk. Kurang liat daging, kurang sikit sakit perut tu. 2. Betik muda atau batang betik Satu lagi petua untuk melembutkan daging adalah memasukkan sebahagian kecil betik muda dalam masakan daging. Jika tiada, boleh masukkan batang betik. Difahamkan betik muda mempunyai enzim yang boleh melembutkan daging. 3. Cuka Masukkan sedikit cuka dalam masakan ataupun perap daging bersama cuka selama beberapa jam sebelum masak. Cuka mempunyai sumber asid yang dipercayai dapat melembutkan daging dengan cepat. Tapi pastikan daging sudah dinyahbeku dengan betul sebelum memulakan proses ini. 4. Baking soda Perap daging dengan baking soda paling kurang pun 15 minit. Kemudian bilas bersih-bersih dan sedia dimasak. 5. Kurma Buah kurma serta bijinya dipercayai dapat melembutkan daging dengan cepat. Masukkan 3-4 biji kurma ke dalam masakan daging yang sedang dimasak. Selain melembutkan daging, kurma juga dapat menjadi bahan pemanis semulajadi yang enak. 6. Cara potong daging yang betul Orang kata, potong daging berlawanan dengan urat daging tersebut. Lagi satu, tutup periuk barulah daging cepat masak dan lembut. Hati-hati memotong tu! 7. Pressure Cooker Dah moden sekarang, pakai je pressure cooker. Tak sampai 2 jam dah lembut daging. Tapi berhati-hati ya, macam -macam kes pula dengar sekarang ni melibatkan pressure cooker. Anda ada tips untuk melembutkan daging? Kongsikan kepada kami. Selamat mencuba! - CARI
|
ikanmasin replied at 13-8-2019 03:49 PM
akk mmg biasa kalau msk letak sudu besi .kdg sampai 2 sudu
dah biasa dr bujang msk di aja ...
armin replied at 13-8-2019 09:09 PM
Guna pressure cooker memang lembut je daging. Sedap betul. Tp guna yg auto la
krustykrab replied at 14-8-2019 06:47 PM
Kalau letak sudu brp jam kna rebus?
ADVERTISEMENT