Siapa sangka kerana kesempitan hidup, keluarga lima beranak di Kampung Tengah, Kuala Krai ini menjadikan kulit ayam sebagai makanan harian mereka.
Memetik laporan Bernama, Siti Hamidah Abdul Hamid, 32 berkata kesempitan hidup di samping pendapatan suami Muhamad Zuhaidi Safin, 33 sebagai buruh membuatkan mereka tidak mampu berbelanja mewah. "Biasanya saya mendapatkan kulit ayam ini di sebuah kantin di sekolah berdekatan kerana beranggapan satu pembaziran sekiranya dibuang. "Lagipun, keluarga saya memang tidak mampu untuk makan daging ayam atau ikan setiap hari. Mujurlah ada orang yang sanggup menyediakan kulit ayam untuk diberikan kepada keluarga saya," katanya.
Katanya lagi, bukan dia tidak tahu kulit ayam bukanlah elok dimakan namun keadaan keluarga kurang mengizinkan. "Untuk makan daging ayam atau ikan setiap hari kami memang tidak mampu. Jika makan pun mungkin sekali seminggu dan selebihnya akan diisi dengan apa sahaja lauk yang ada. "Setakat ini, kesemua tiga anak perempuan saya (Siti Aisyah, 8; Norsyayidah Nafisah, 6; dan Nor Syafiya Nadira; 3 tahun) gemar memakan kulit ayam sejak dua tahun lalu," katanya lagi. - CARI
|
gaara_X replied at 20-8-2019 04:04 PM
Pasar malam kat KL..melambak orang jual kulit ayam....Putrajaya pun ada...mmg tak heran sangat....
Untuk makan daging ayam atau ikan setiap hari kami memang tidak mampu.
manehnya: buh tepung sikit goreng, buat jual laku kak oiduduk kampung senang nk cari makan, suh laki p tangkap ikan kt taliair boleh dah buat lauk kak, tak pun ...
LadyCarefree replied at 20-8-2019 04:29 PM
Bela sendiri la ayam. Dapat daging dapat telur.
Makan telur, tauhu, tempe, kentang.
ADVERTISEMENT