Pernah jumpa latok yang dijual di tepi jalan? Macam banyak pula ya sekarang. Mesti terdetik di hati, sedap ke tidak atau apa rasanya, kan? Menerusi blog aunitalib, latok atau rumpai laut yang juga dikenali sebagai 'anggur laut' adalah sejenis tumbuhan yang teksturnya seperti telur ikan. Ianya makanan tradisi kaum Bajau dan teksturnya pula seperti telur ikan atau biji anggur. Rasanya adalah rumpai laut segar, rangup ketika dikunyah dan sedikit berlendir bila pecah. Ada juga rasa masin-masin. Bagi anda yang tidak biasa memakannya, mungkin akan terasa pelik rasanya. Sebenarnya, tiada apa yang pelik. Anda perlu menyeimbangkan dengan sosnya. Jika sos pedas-pedas masam, latok akan menjadi sangat sedap. Petua untuk menikmatinya, mestilah direndam dalam air sejuk, rasa segar! Antara khasiatnya dipercayai boleh membuatkan pemakan awet muda, baik untuk kesihatan darah dan baik untuk tulang, otot dan urat. Ada yang berharga antara RM10-RM15 sebekas dengan mendapat beberapa tangkai latok, sebiji limau kasturi dan sebekas kecil sos pencicah. Selain itu, latok juga agak sensitif terhadap haba panas dan air. Dikatakan, Latok sedap dinikmati dengan ikan bakar, atau digaul dengan cili belacan dan mangga muda. Bagaimana? Ada yang nak mencuba latok? - CARI
|
matbad replied at 25-9-2020 04:38 PM
Cara simpan kena beralaskan daun pisang..tutup pn dgn daun pisang..jgn sesekali simpan dalam peti se ...
syamzana replied at 25-9-2020 04:52 PM
best latok ni mkn gitu je ngan sos tu pun sedap.
kalo kat besut and kwsn sekitar latok ni buat kera ...
ADVERTISEMENT