Sembilan sekeluarga maut akibat keracunan selepas makan mi buatan sendiri yang disimpan di dalam peti sejuk beku selama lebih setahun. Mirror melaporkan, mi yang dibuat dari tepung jagung diperam itu meracuni keluarga berkenaan dengan asid bongrekik.
Tujuh individu dari bandar Jixi di wilayah Heilongjiang meninggal dunia pada 10 Oktober iaitu lima hari selepas makan hidangan tenpatan dikenali sebagai Suantangzi. Manakala, ahli keluarga terakhir yang terselamat selepas menghirup sup berkenaan dilaporkan meninggal dunia pada Isnin lalu. Tiga kanak-kanak dari keluarga itu bagaimanapun terselamat selepas menolak untuk makan mi berkenaan kerana tidak menggemari rasanya. Pengarah keselamatan makanan di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Heilongjiang, Gao Fei berkata kepada China News Service bahawa keracunan asid bongkrek boleh membawa maut. Gejala keracunan bongkrek biasanya bermula dalam beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar, termasuk sakit perut, berpeluh dan akhirnya koma. Malah, kematian boleh berlaku dalam masa 24 jam selepas keracunan. "Ia boleh menyebabkan kerosakan serius pada organ termasuk hati, ginjal, jantung, dan otak. Setakat ini, masih belum ada penawar khusus," katanya. Tambahnya, asid berkenaan mampu bertahan pada suhu tinggi walaupun direbus. - CARI
|
damian_lee: mak mak malaysia can't relate ...kadang ikan tinggal sepotong pun gigih letak kat peti ais .....laksa yang dah campur ngan kuah ... "xhabis la .... ...
espri6006 replied at 21-10-2020 03:41 PM
9 Sekeluarga Maut Keracunan Makan Mi Disimpan Dalam Peti Sejuk
Aku ingatkan yang maut tu di simp ...
bloodyamuk: lol...apasal macam sebijik peel mak aku ni? sayur tak habis sayang nak buang simpan, esok buang jugak adeh...
ADVERTISEMENT