CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

Scha Alyahya Pesan Jangan Sebar Kebencian – ‘Apa Pekerjaan Kita Buat, Itu Rezeki Allah’

15-5-2024 01:51 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 16754| Komen: 175

Description: Pelakon dan pengacara, Scha AlYahya tampil bersuara selepas namanya disenaraikan oleh netizen dalam gerakan #Blockout2024.

Pelakon dan pengacara, Scha AlYahya tampil bersuara selepas namanya disenaraikan oleh netizen dalam gerakan #Blockout2024.

Menerusi hantaran di Instagram Story, Scha berkata tiada seorang manusia yang mampu menidakkan rezeki yang sudah diaturkan Allah.

Malah, dia berpesan manusia tiada hak untuk menjatuhkan hukum terhadap kehidupan orang lain.

"Setiap seorang daripada kita sudah ditetapkan rezekinya oleh Allah. Baik saya, keluarga saya atau anda semua. Apa pun pekerjaan yang kita buat, itu jugalah rezeki yang sudah diaturkan."

"Tapi siapa kita untuk menidakkan ketentuan Allah? Siapa kita untuk menjatuhkan hukum pada kehidupan dan rezeki seseorang?."

Pada hantaran yang sama, isteri kepada pengacara Awal Ashaari itu berkata dia menerima pendapat orang ramai dan berharap netizen berhenti menyebarkan kebencian.

"Jangan kita tanam kebencian dan sebar permusuhan hanya kerana tidak sealiran dengan anda. Caci, maki dan hinaan itu adakah dihalalkan?


"Jangan pernah sekali kita lupa, dosa sesama manusia. Saya meraikan semua pendapat dan terima kasih atas segala peringatan."


Terdahulu, kecoh di laman sosial mengenai gerakan Blockout 2024 iaitu memboikot barisan selebriti dan pempengaruh yang dikatakan masih menjalinkan kerjasama dengan produk dan jenama yang berkaitan dengan Israel.

Sumber: Instagram/OhBulan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Minahkucing 15-5-2024 01:58 PM
Dah tu klo pelacur. Tu pon rezeki Allah?
Quote penjarasgbuloh 15-5-2024 02:08 PM
artis2 ni mmg takde alasan lain ke nak bagi selain sudah ketentuan Allah rezeki dia mcm tu. Bukan ke kita manusia ni diberikan akal untuk berfikir dan memilih jalan yang diredahi Allah? Adakah pisau diletakkan di leher artis2 ni suh diorang teruskan kerja tu?

Quote MadameOnion 15-5-2024 02:15 PM
senang la lepas ni takda duit boleh ramai2 jual kerang..kata rezeki Allah kan? retis semua mmg tahap sampah sarap berulat je
Quote dazzlingDentist 15-5-2024 02:30 PM
ignorant and arrogant. mcm xde otak laa bila buat statement. betul la kata cikgu aku dlu. walaupun muka seseorang tu cantik & kacak, ia xmenjanjikan orang tu reti guna otak dia dgn baik. ini salah satu contoh la kot
Quote Burong_Hantuk 15-5-2024 02:32 PM
mcm hanat jerrr
Quote Masukkeluar 15-5-2024 02:34 PM
dazzlingDentist replied at 15-5-2024 02:30 PM
ignorant and arrogant. mcm xde otak laa bila buat statement. betul la kata cikgu aku dlu. walaupun  ...

Laki dia si awal tu xprnh post pun psl palestin..spnjg aku follow dia dulu mmg aku xprnh nmpk kot. Dk menayang pegi event pergi party bwk dior lv chanel ada lah..sbb tu org tegur..tp meroyan playvictim yg xpost xsemestinya xsokong. Cehh ko tu follower juta apa slhnya post bg awareness je pn.
Quote ketambangkang 15-5-2024 02:37 PM
ah dia laki bini ni kezahh ape, anak yg kekecik tu pon dh kena kerja
Quote dazzlingDentist 15-5-2024 02:38 PM
Masukkeluar replied at 15-5-2024 02:34 PM
Laki dia si awal tu xprnh post pun psl palestin..spnjg aku follow dia dulu mmg aku xprnh nmpk kot. ...

bila kena mcmni melantun pulak. nmpk sgt mmg jenis yg akan ckp IDGAF kalau benda tu xmendatangkan untung kt dia.
Quote jihyomelly 15-5-2024 02:39 PM
yihhhhh sgt…nak jugak menjawab ek
Quote Masukkeluar 15-5-2024 02:41 PM
dazzlingDentist replied at 15-5-2024 02:38 PM
bila kena mcmni melantun pulak. nmpk sgt mmg jenis yg akan ckp IDGAF kalau benda tu xmendatangkan  ...

Yup. Bknnya netizen paksa or maki hamun pn tp sedar la sikit ko tu public figure apa salahnya share psl palestin. Aku pn xsgka antara ramai artis yg aku stalk kt ig si awal ni je yg xpernah post psl palestin..scha tu ada la 2-3 post ms mula2 perang tahun lps. Si awal ni rasanya mmg lgsung takde kot. Mmg sengaja ke apa..takkan takut hilang sponsorship? Ceddy yg nonmuslim tu pn elok je reject job dgn brand israel
Quote kakasotong2 15-5-2024 03:43 PM
Kita ni nak bantu orang yg tertindas. Nak bantu orang tertindas kena lah buat gerakan untuk melumpuhkan operasi orang yg menindas. Sejak bila pula gerakan melumpuhkan operasi orang jahat ni dikira sbg medium penyebaran kebencian Sharifah Azean oiiiii ko sekolah ke x
Quote anilanil 15-5-2024 03:50 PM
Hmm..bijak sikit la jawapan dia drpd binik dia si awalina. Btw mohon encik shah lebih cakna yer sensitivity rakyat malaysia yg majority melayu muslim. Kalo bole je post gamba celebrate xmas eve, bole gak kan repost tentang tembikai? Kalo bole menyantuni rakan non muslim, bole gak kan tunjuk empathy kepada manusia di gaza? Kalo rezeki sudah ditetapkan sejak azali, nasihatkan binik mu itu periuk nasiknya masih ada.
Quote aemon 15-5-2024 03:52 PM
selama ni berlagak sangat menunjuk2 barang sponsor mewah.sekali kena blockout macam tu lak ko pertikaikan.masa senang bukan main eksyen. tengok muka retis masing2 masa pegang barang mewah mahal, kemain air muka sombong memasing.
Quote Lapislazuli2912 15-5-2024 03:54 PM
Tak pernah minat kau, laki kau, anak2 kau yang orang suka sangat tu. Kau takut la kan orang boycott kau? Padan muka
Quote Manusiabesa 15-5-2024 03:56 PM
Siang mlm pagi petang selasa sabtu becakap nama tuhan. Tp rambut sehelai pun xboleh tutup. Anak2 pun laki yg byk jaga. Keja hg? Jd model tayang puki. Tu ja la effort hg utk masuk syurga hg tu.

Gigih jaja nama tuhan demi kekal bodoh.
Quote Manusiabesa 15-5-2024 03:58 PM
Muka pun mcm budak downsindrom. Bdn pun keping mcm papan plywood reject. Anak2 pun muka xsiap. Laki pun muka template landak/ tenggiling. Otak? Lg hauk. Penah dulu viral laki bini curi baju butik kan? Byk sgt dh ke pahala tu smpai kompiden suluh dosa org len ni beb? Nth apa2 punya mnusia.... rkyt mlysian byk gila and sick nowadays !!!
Quote ainie_1008 15-5-2024 03:58 PM
nasib aku tak cantik tp aku bijak. kalau aku cantik mesti tak bijak.
Quote kessah 15-5-2024 04:06 PM
sbb dia jawab mcm tu trus aku unfollow both of them .
Quote alesandra 15-5-2024 04:07 PM
Satu benda aku pasan diorg ni bergantung dgn endorsement je nampak.berlakon ke apa  mmg ke laut.jadi follower ko follow  sbb  apa?? lifestyles? tayang lifestyle tu satu pekerjaan? gi matilah dgn periuk nasi ko

Lihat semua komen(175)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-5-2024 05:55 AM GMT+8 , Processed in 0.049840 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top