CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Peraturan baru China di Laut China Selatan membimbangkan

30-5-2024 04:54 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 14108| Komen: 19

Description: MANILA: Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr hari ini berkata, peraturan baru yang dibentangkan oleh pihak pengawal pantai China yang boleh menyebabkan penahanan warga asing di Laut China Selatan ad ...

MANILA: Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr hari ini berkata, peraturan baru yang dibentangkan oleh pihak pengawal pantai China yang boleh menyebabkan penahanan warga asing di Laut China Selatan adalah satu peningkatan dan "membimbangkan".

China yang mempunyai pertikaian kedaulatan maritim dengan Filipina dan negara lain yang menuntut wilayah, telah mengeluarkan peraturan baru yang berkuat kuasa pada 15 Jun, sekaligus akan menguatkuasakan undang-undang pengawal pantai 2021 serta membenarkan penahanan warga asing yang disyaki merentasi sempadan.

China sering kali menuduh kapal-kapal merentasi kawasan Laut China Selatan yang terletak di dalam Zon Ekonomi Eksklusif jirannya serta dan bertembung berulang kali dengan Filipina dalam setahun yang lalu.


"Dasar baru yang mengancam untuk menahan warga kita sendiri, itu berbeza. Itu adalah peningkatan situasi," kata Marcos kepada wartawan semasa lawatan rasmi di Brunei.


Filipina "akan menggunakan sebarang titik hubungan dengan China bagi menghentikan tindakan agresif" dan membenarkan nelayan Filipina untuk menangkap ikan di Laut China Selatan, kata Marcos.


Jika tindakan secara agresif dijalankan, Marcos berkata, "maka kita boleh menjalankan semua perniagaan kita dengan cara yang aman".

Marcos telah mengambil tindakan yang lebih keras daripada pendahulunya terhadap tindakan China di Laut China Selatan, didorong oleh sokongan daripada sekutu pertahanan Amerika Syarikat, Jepun dan Australia.

Kedutaan China di Manila tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Beijing menuntut bidang kuasa ke atas sebahagian besar Laut China Selatan, saluran untuk lebih daripada AS$3 trilion (RM14.11 trilion) setahun dalam perdagangan bawaan kapal.

Pada 2016, tribunal timbang tara antarabangsa berkata tuntutan besar China tidak mempunyai asas di bawah undang-undang antarabangsa, keputusan yang ditolak oleh Beijing.

China menegaskan rekod bersejarah dan peta lama menjelaskan ia mempunyai kedaulatan ke atas kebanyakan laut dan banyak pulau di sana. - REUTERS


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 30-5-2024 09:21 AM
macam mana cino boleh dapat hak dekat lautan tu.. atas nama cino selatan tu ke?
Quote nusaraya 30-5-2024 11:29 AM
Jika masalah klaim ... tampaknya China masih kalah dari bangsa melayu malaysia ...

Bayangkan saja ... Malaysia mencptakan virtual Alam Melayu yang maha luas itu sebagai bagian dari tamadun melayu dan kuasanya .... dan kemudian mengklaim  semua yang ada di alam melayu adalah hak milik warisan bangsa melayu  malaysia ...

So... Dapat disimpulkan bahwa bangsa melayu malaysia sama teruk dan rakusnya dengan bangsa china yang nengklaim laut china selatan sebagai milikya .....Hehehehe

[youtube]6sijO1GDsCY[/youtube]

Quote cmf_almondpecan 30-5-2024 11:48 AM
Kurex replied at 30-5-2024 09:21 AM
macam mana cino boleh dapat hak dekat lautan tu.. atas nama cino selatan tu ke?

Dia pakai historic waters claim. Memang ada alasan claim macam tu dalam law of the sea tapi ranking dia sangat rendah dan hanya boleh pakai kalau takde alasan claim lain yang lebih tinggi misalnya claim mengikut zon maritim UNCLOS. Laut cina selatan ni semi enclosed seas dan ada banyak negara pesisir lain yang lebih berhak mengikut UNCLOS.

Prinsip utamanya ialah land dominates the sea, ertinya zon maritim tu hanya wujud jika ada tanah (land mass) dan keluasan zon maritim tu pulak mengikut jenis land mass yang ada. Misalnya, kalau full fledged island mengikut artikel 121 UNCLOS maka negara yang memiliki land mass tu berhak claim sehingga 200 batu nautika zon maritim. Kalau land mass tu cuma batuan (rock), maka dia berhak sehingga 12 batu nautika saja. Kalau dia low tide elevation, negara tu tak berhak ke atas sebarang zon maritim. Dalam kes tribunal di mana Filipina lawan China, tribunal kata tiada satu pun land mass dalam kawasan Spratlys tu merupakan pulau. So paling2 pun, dapat 12 batu nautika saja.

Asas claim yang diguna oleh China ialah historic waters, yakni nelayannya telah menangkap ikan di kawasan tu sejak berkurun lamanya menurut segala mak nenek rekod yang dia ada. Tapi isunya sekarang, adas claim ni lemah setelah ada UNCLOS dan undang2 customary international law lain berkenaan law of the sea.

Konsep freedom of navigation juga menyatakan negara pesisir tak boleh menahan kapal yang lalu jika dia cuma lalu saja untuk ke tempat lain tanpa buat apa2 yang memperjudikan negara pesisir seperti mencemarkan laut atau mencuri hasil laut misalnya. Kalau di laut wilayah, hak ini dipanggil innocent passage dan kalau di EEZ hak ini namanya freedom of navigation. Kalau di selat antarabangsa seperti selat melaka maka namanya transit passage.

Quote pokokmeranti 30-5-2024 11:59 AM
china nie perangai serupa israel....
Quote gigahertz 30-5-2024 09:08 PM
pokokmeranti: china nie perangai serupa israel....

dulu masa i small long time ago. i ingatkan Orang Cina adalah bani israel.
rupanya lain. dan i juga ingat planet pluto tu adalah China
Quote manamana123 2-6-2024 11:38 AM
china ni dah macam us
Quote allshares 2-6-2024 12:32 PM
Kurex replied at 30-5-2024 09:21 AM
macam mana cino boleh dapat hak dekat lautan tu.. atas nama cino selatan tu ke?

Tak dpt hak pun kurex. Unilateral (sepihak) je. Ya china claim sbb nama tu je. Padahal jauh nau dgn negara sendiri.
Quote allshares 2-6-2024 12:35 PM
cmf_almondpecan replied at 30-5-2024 11:48 AM
Dia pakai historic waters claim. Memang ada alasan claim macam tu dalam law of the sea tapi rankin ...

Jadi kapal2 china masuk perairan laut cina selatan ni pakai alasan freedom of navigation lah eh?
Quote nusaraya 2-6-2024 12:42 PM
allshares replied at 2-6-2024 12:32 PM
Tak dpt hak pun kurex. Unilateral (sepihak) je. Ya china claim sbb nama tu je. Padahal jauh nau dg ...

Bagaimana dengan jargon Alam Melayu yang juga secara sepihak sekarang sedang diagong-agongkan dan diajarkan di sekolah-sekolah yang ada di  seluruh negara Malaysia hingga  kini  ?
Quote cmf_almondpecan 2-6-2024 02:41 PM
allshares replied at 2-6-2024 12:35 PM
Jadi kapal2 china masuk perairan laut cina selatan ni pakai alasan freedom of navigation lah eh?


Kapal coast guard China yang masuk perairan LCS yang terletak dalam wilayah negara lain ni atas alasan menguatkuasakan undang2 negara dia di wilayah yang dia claim sebagai wilayah China. Kapal2 dagang tak terlibat sebab sepatutnya kapal dagang siapa pun berhak lalu lalang atas dasar freedom of navigation tanpa ambil sumber asli di laut orang, misalnya tangkap ikan dalam EEZ Malaysia. Masalahnya, kapal ikan China banyak masuk tempat orang untuk tangkap ikan sebab dia anggap area tu dia yang punya. Kapal coast guard China pulak kadang2 mengawal kapal ikan tu supaya tak diganggu coast guard atau Navy negara yang sepatutnya tuan punya EEZ tu.
Quote allshares 2-6-2024 07:52 PM
nusaraya replied at 2-6-2024 12:42 PM
Bagaimana dengan jargon Alam Melayu yang juga secara sepihak sekarang sedang diagong-agongkan dan ...

Diam la loh org kurang ajar low minded tidak akan dilayan.
Quote allshares 2-6-2024 07:53 PM
cmf_almondpecan replied at 2-6-2024 02:41 PM
Kapal coast guard China yang masuk perairan LCS yang terletak dalam wilayah negara lain ni atas al ...

Ok tq lebih bnyk pemahaman i skrg.
Quote nafizzz 3-6-2024 04:08 PM
Ikut map lama mmg China menguasai SCS.. tu nama pon SCS
Quote totokreturn. 3-6-2024 05:27 PM
tak kan nak biar saja?
Quote nusaraya 3-6-2024 06:01 PM
Edited by nusaraya at 3-6-2024 07:03 PM
allshares replied at 2-6-2024 07:52 PM
Diam la loh org kurang ajar low minded tidak akan dilayan.

Bagaimana dengan case ini ... Ingkar janjinya Malaysia terhadap Blok Ambalat.. padahal tahun 1969 Malaysia setuju dalam perjanjian rasmi dengan  meratifikasi bahwa Blok Ambalat secara legal menjadi milik Indonesia

Tetapi untungnya ... akhirnya PMX Malaysia akhirnya sedar  dan mengakui hak milik Indonesia di Blok Ambalat setelah Indonesia mengancam akan melakukan aksi military secara terbuka jika Malaysia melanggar kesepakatan itu lagi ...

Apa yang dilakukan oleh Indonesia di Blok Ambalat tampaknya ditiru oleh China .. utamanya kepada ZEE milik Philiina dan Malaysia  di laut china selatan ....Hehehehe



[youtube]QLIruUuhgoE[/youtube]





Quote Farnor 3-6-2024 06:38 PM
Edited by Farnor at 3-6-2024 06:39 PM
nusaraya replied at 3-6-2024 06:01 PM
Bagaimana dengan case ini ... Ingkar janjinya Malaysia terhadap Blok Ambalat.. padahal tahun 1960  ...

Malaysia tidak akan jadi sebahagian dari indonesia brengsek,baik mati berjuang daripada jadi rakyat indon ngak sedar diri macam lho..setan lho sna
Quote nusaraya 4-6-2024 01:25 PM
Edited by nusaraya at 4-6-2024 01:27 PM
Farnor replied at 3-6-2024 06:38 PM
Malaysia tidak akan jadi sebahagian dari indonesia brengsek,baik mati berjuang daripada jadi rakyat ...

Baguslah itu jika pihak malaysia realisasikan hal itu dengan  action yang nyata .... hapuskan dan ubahlah  konsep alam melayumu itu dengan konsep  Alam Bengali .... kemudian dengan tegas menyatakan bahwa MalayDesh X serampan serumpun dengan Indonesia .. tetapi serampan serumpun dengan BanglaDesh ..

Itu yang kami tunggu .... Hehehehe
Quote Farnor 4-6-2024 05:17 PM
nusaraya replied at 4-6-2024 01:25 PM
Baguslah itu jika pihak malaysia realisasikan hal itu dengan  action yang nyata .... hapuskan dan u ...

Kamu pun tidak lama lagi akan serumpun dengan rohingnya tengok saja. Bangladesh pun skrang jadi pilihan perempuan indon.. Apakah kamu masih ngak menafikan. Indon mcm kamu terlalu sangat tamak sampai mau mengindon2 kan orang sejati Malaysia hahahaha.. Lho apa tau hanya mengklaim itu ini tapi masih mau gak menjilat Malaysia. Serumpun ya tapi bukan pada sikap.baik lho punya indon sja tenggelam. Aamin
Quote Farnor 4-6-2024 05:21 PM
nusaraya replied at 4-6-2024 01:25 PM
Baguslah itu jika pihak malaysia realisasikan hal itu dengan  action yang nyata .... hapuskan dan u ...

Indondesh, Indondesh, rohindongnya

Lihat semua komen(19)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 09:34 PM GMT+8 , Processed in 0.387628 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top