CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

1,200 pengusaha bas pekerja rayu diberi diesel bersubsidi

14-6-2024 11:15 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 4347| Komen: 18

Description: SHAH ALAM – Lebih 1,200 pengusaha bas pekerja merayu kerajaan mempertimbangkan kemasukan sektor itu dalam Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) 2.0 susulan kenaikan harga minyak diesel mulai Isnin ...

SHAH ALAM – Lebih 1,200 pengusaha bas pekerja merayu kerajaan mempertimbangkan kemasukan sektor itu dalam Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) 2.0 susulan kenaikan harga minyak diesel mulai Isnin lalu.

Golongan itu kini terbeban kerana terikat dengan kontrak kilang antara satu hingga tiga tahun bagi khidmat pengangkutan tersebut.

Presiden Gabungan Persatuan Pengusaha Bas Pekerja Malaysia, Jackie Chew Soo Mee berkata, pengusaha tidak boleh sewenangnya menaikkan harga tambang kerana ikatan kontrak lama dengan pihak kilang.

Jelas beliau, keadaan itu jelas memberi tekanan kepada mereka yang perlu mengeluarkan modal sendiri bagi menampung kenaikan harga diesel.

“Pengusaha sebelum ini mengeluarkan belanja diesel sebanyak RM3,500, namun kini mencecah RM5,000 sebulan tidak termasuk servis dan penukaran alat ganti kenderaan,” katanya pada sidang akhbar di Kota Kemuning di sini, hari ini.


Terdahulu, beliau bersama lebih 200 pengusaha bas pekerja di seluruh negara berkumpul bagi menyatakan rayuan mengenai isu tersebut.

Tambah Jackie, pihaknya sudah menyerahkan surat permohonan kepada Pejabat Perdana Menteri, Kementerian Kewangan dan Kementerian Pengangkutan pada 6 Jun lalu namun belum menerima sebarang maklum balas. 

Sumber – KOSMO! ONLINE

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dio5774 15-6-2024 12:27 AM
dalam ramai2 ni mesti ada yg turun perhimpunan bersih dulu kan..tak kan sorang pun tak ada
Quote gigahertz 15-6-2024 01:18 AM
Penyeludup ketawa teresak esak tengok bas kilang dengan kerajaan bergaduh
Quote FOTHER-MUCKER 15-6-2024 03:16 AM
Lupakan sahaja subsidi subsidi ni, naikan harga ticket dan next election biar public yang menentukan siapa kerajaan seterusnya!
Quote CoffeeOverdose 15-6-2024 04:09 AM
Tangan yg mengundi dan anda yg memilih. Dh sekali kena kencing sblm ni masih tk serik2..
Quote j3m4h 15-6-2024 06:40 AM
FOTHER-MUCKER replied at 15-6-2024 03:16 AM
Lupakan sahaja subsidi subsidi ni, naikan harga ticket dan next election biar public yang menentukan ...

Nk lupo guano siss…idop dah jd taik subsidi…masa untung senyap la sedut darah…time rugi dia la terpaling berkokok acah2 teraniaya…b40 yg play victim gituh la sisssss…jenis kalo ade sapu licin,kalo xde meminta2…
Quote insulin 15-6-2024 08:32 AM
Eh...eh...eh. Non bumi pun mahukan tongkat ye?
Quote Triple_8 15-6-2024 09:02 AM
insulin replied at 15-6-2024 08:32 AM
Eh...eh...eh. Non bumi pun mahukan tongkat ye?


Dah lama dah aku kata. Benda yang kaum pendatang ini buruk-burukkan depan kita, itulah yang mereka terkam di belakang kita. Contoh: subsidi. Benda yang mereka puji-puji di depan kita, itulah yang mereka bakulsampahkan di belakang kita. Contoh: "mandarin speaker only."
Quote chimotmomot 15-6-2024 09:05 AM
eh bangnon kata kalau reg dan ada lesen diaorg dpt harga 1.88 per liter.. sekarang nie reg ke tak uolls.. Jangan ikut kan sgt reformasi2 nie, yg dulu kaki reformasi pun dah ludahkan ketua dia dah
Quote Itzy 16-6-2024 12:29 PM
insulin: Eh...eh...eh. Non bumi pun mah ...


Ha'ah yela apa tak maunya. Masa aku belajar kat U dulu, berebut mereka geng mamak nak pinjaman mara, sanggup menyamar jadi melayu lol. Tapi belakang hina2 melayu. Yang terbaru, aku baca kat suratkhabar ada doktor india laki bini tu siap bagitau dia tak nak isteri dia pindah ke sabah sarawak waktu dapat offer jadi doktor tetap dulu. Dia siap hantar surat kat menteri ph, katanya takkan undi ph dah kalau berani tukar bini dia ke sabah sarawak. Wow kalau mereka minta surat sokongan tongkat ok saja. Kalau melayu buat bukan main kutuk hina. Melayu je bodoh senang dimanipulasi konon tak adil tak toleransi, last2 kena pijak kepala dengan bangsa tak taahu bersyukur ni.
Quote zamzam 16-6-2024 12:58 PM
dio5774 replied at 15-6-2024 12:27 AM
dalam ramai2 ni mesti ada yg turun perhimpunan bersih dulu kan..tak kan sorang pun tak ada

Tgk muka tu sah penyokong ph. Padan muka...haha
Quote dyllabubble 16-6-2024 01:12 PM
Bertabahlah, bkn diorg nk layan pon
Quote ctaz 21-6-2024 04:41 PM
ni mesti masa ngundi pangkah PH/BN ni.....
rasakan....kena kencing...hahahahahaah
Quote Firenzza 21-6-2024 05:15 PM
Ko ingat nuart nak layan.....pigi dah
Quote matseh 21-6-2024 05:28 PM
Malu apa bosssku...
Quote matseh 21-6-2024 05:29 PM
Esok nk PRU, dia turun la balik.
Sbb skrg dah bukan petro dollar. Pakai own currency. So nilai lebih tinggi
Quote helicornia 21-6-2024 06:15 PM
FOTHER-MUCKER replied at 15-6-2024 03:16 AM
Lupakan sahaja subsidi subsidi ni, naikan harga ticket dan next election biar public yang menentukan ...

Ni bas kilang yg ada kontrak dgn company.bukan main tiket2
Quote kakikuDibibirmu 21-6-2024 06:46 PM
Penuh dengan keling pariah makan kari biawak

[youtube]U5tLTOAdECc[/youtube]

Quote Supersirap 21-6-2024 08:32 PM
Semoga rayuan mereka dapat kelulusan oleh kerajaan

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 02:00 PM GMT+8 , Processed in 0.048143 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top