CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Video orang utan 'gergasi' di Kalimantan Timur tarik perhatian netizen

10-7-2024 09:12 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 11819| Komen: 36

Description: JAKARTA: Video tular seekor orang utan 'gergasi' di bawah pokok di daerah Kutai Timur, Kalimantan Timur telah menarik perhatian meluas pengguna media sosial.

JAKARTA: Video tular seekor orang utan 'gergasi' di bawah pokok di daerah Kutai Timur, Kalimantan Timur telah menarik perhatian meluas pengguna media sosial.

Rakaman berdurasi 17 saat itu menunjukkan orang utan berkenaan berdiri sambil menggenggam dahan pokok dan dengan tenang memakan buah berhampiran sebuah rumah di tepi jalan.

Lokasi sebenar kejadian masih tidak diketahui kerana pemuat naik asal telah memadam video berkenaan, menyukarkan usaha bagi Agensi Pemuliharaan Sumber Asli Alam Kalimantan Timur.

Media tempatan melaporkan bahawa ketua agensi berkenaan, Ari Wibawanto menyatakan bahawa orang utan jantan yang telah berusia itu mungkin kelihatan lebih besar kerana sudut kamera.


Beliau berkata: "Orang utan tanpa kawasan yang dikuasainya sering merayau ke kawasan kediaman atau jalan raya untuk mencari pasangan atau makanan."

Penampakan itu telah mencetuskan perbincangan dalam kalangan netizen mengenai orang utan berhampiran penempatan manusia, menyoroti kebimbangan alam sekitar bagi spesies yang terancam berkenaan.

Dalam inisiatif berkaitan, pada November 2023, Agensi Pemuliharaan Sumber Asli Kalimantan Tengah dan Kalimantan Timur melepaskan 12 orang utan yang telah dipulihkan ke alam liar daripada kemudahan yang dikendalikan oleh "Borneo Orangutan Survival Foundation".

Orang utan ditemui secara eksklusif di Sumatera dan Kalimantan di Indonesia, serta Sabah dan Sarawak di Malaysia, termasuk spesies seperti Pongo pygmaeus, Pongo abelii, dan Pongo tapanuliensis.

Sumber -- BERNAMA

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Dwdrum 10-7-2024 09:14 AM
Orang utan sudah jadi king kong
Quote CikNano 10-7-2024 09:16 AM
Nampak macam ilusi camera ja. Tu yang nampak tinggi
Quote pooh~key 10-7-2024 09:19 AM
CikNano replied at 10-7-2024 09:16 AM
Nampak macam ilusi camera ja. Tu yang nampak tinggi

Kan sissy? Nampak macam ilusu kamera semata jah sissy. Macam rumah tu sengaja dibina rendah dan pokok itteww jua persis pokok renek bantut sissy. Kamera heshe pulak sah2 diletak kat lantai tanah sebegitu sissy.
Quote lee_sakura 10-7-2024 09:21 AM
CikNano replied at 10-7-2024 09:16 AM
Nampak macam ilusi camera ja. Tu yang nampak tinggi

betul tu, atau pon pokok tu yg kecik
Quote naina 10-7-2024 09:52 AM
Pokok tu pun kecik je
Batang dan dahan halus
Memang la nampak besar raksasa
Tu pun macam pondok kebun masak2 jahh
Quote bored_atticus 10-7-2024 09:57 AM
tapi memang besar-besar orang utan ni.. saya pegi tengok kat semenggoh wildlife hari tu ada yang hampir sama besar macam manusia..
tapi tengok dari jauh la tak boleh dekat-dekat sebelah-sebelah.
Quote sharlenetexas 10-7-2024 10:10 AM
Rumah dan pokok tu mcm mini size.


Quote ketambangkang 10-7-2024 11:31 AM
benda2 dr negara tu aku susah nak percaya
Quote copy_paste 10-7-2024 11:48 AM
pooh~key replied at 10-7-2024 09:19 AM
Kan sissy? Nampak macam ilusu kamera semata jah sissy. Macam rumah tu sengaja dibina rendah dan po ...

rumah tu kang belakang mmg la nampak kecik coi
Quote koko2 10-7-2024 11:49 AM
penah tgk org utan bersaiz besar di zoo tepeng... kurung dlm sangkar besar juga... thn 2012 dulu... Dia hulur tangan dari cage... mak oii SUPER panjang yaa... mmg ada penjarakan dgn visitor kandang tu..
Quote matjerk 10-7-2024 12:34 PM
Siapa ingat kejadian budak2 sekolah nampak objek2 atas langit? Masuk frontpage surat kabo.   Aku masa tu masih kecil, belum sekolah rendah lagi. Abang aku ceritakan kejadian itu pada ku. Sungguh aku takjub.
Quote nusaraya 10-7-2024 12:42 PM
Edited by nusaraya at 10-7-2024 12:44 PM

Maklumilah karena itu bukan Orang Utan Biasa ... tetapi ORANG UTAN AGONG  atau SULTAN atau RAJA ORANG UTAN karena orang utan itu adalah orang utan keturunan bangsawan yang didatangkan dari Malaysia ... Hehehehe
Quote wikedsaikel 10-7-2024 12:51 PM
Edited by wikedsaikel at 10-7-2024 12:54 PM

Orang utan kat zoo negara pon lagi besar lelaki obese. Macam tinggi 5 kaki yg aku tengok tu. Aku agak je. Aku x ukur. Tamaw aku masuk area tu lg. Tatut.
Quote supernaturalee 10-7-2024 01:28 PM
besor gitu mane maunya puluh2 kilo berita ni pun

Quote hokeypokey 10-7-2024 02:21 PM
bukan orang utan yg besar, rumah tu yg kecik..
Quote belilies 10-7-2024 03:51 PM
Lah…. Size tu normallah. Ada je kat pusat hidupan liar kat swk ni ha!
Quote sharlenetexas 10-7-2024 04:24 PM
nusaraya replied at 10-7-2024 12:42 PM
Maklumilah karena itu bukan Orang Utan Biasa ... tetapi ORANG UTAN AGONG  atau SULTAN atau RAJA ORAN ...

Korang indon dera orang utan.


Quote sharlenetexas 10-7-2024 04:30 PM
pooh~key replied at 10-7-2024 09:19 AM
Kan sissy? Nampak macam ilusu kamera semata jah sissy. Macam rumah tu sengaja dibina rendah dan po ...

Mcm alice in wonderland Curioser Curioser.jpeg

Quote pooh~key 10-7-2024 06:03 PM
sharlenetexas replied at 10-7-2024 04:30 PM
Mcm alice in wonderland

Kenapa part rumah kat pay pack sheols berlubang sissy? Suratan atau kebetulan sissy?

Lihat semua komen(36)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 09:51 PM GMT+8 , Processed in 0.072440 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top