View: 6389|Reply: 21
|
Resipi Tradisi Masyarakat Jawa, Sambal Goreng Pasti Memikat Selera Sesiapa Saha
[Copy link]
|
|
Ada yang mengidam sambal goreng jawa seperti gambar di bawah tapi susah nak jumpa yang sedap? Tak apa kalau tak jumpa sebab anda boleh buat sendiri di rumah!
Lebih bersih, yakin dan puas hati kalau dapat buat sendiri. Jom ketahui bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara membuatnya.
Foto: RASA
Bahan-bahan
1) tempe, dipotong kecil dan goreng (1 bungkus)
2) tauhu basah, digoreng dan dipotong kecil2 (2 biji)
3) udang, dibuang kepala dan ekor (segenggam)
4) kacang panjang, dipotong pendek (3 urat )
5) campuran suhun dan fucuk, direndam (1 paket)
6) bawang merah, dihiris halus (1biji )
7) bawang putih, dihiris halus (4 ulas)
8) cili merah, dihiris halus (2 biji )
9) santan pekat (200ml)
10) belacan, dibancuh sekali dgn santan pekat (1inci )
11) garam (sedikit)
12) gula (sedikit)
13) serbuk perasa (sedikit)
14) minyak masak (sedikit)
15) nasi impit (secukupnya)
Cara Memasak
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga kekuningan.
3. Kemudian masukkan udang dan kacang panjang. Gaul sebati.
4. Masukkan tempe dan tauhu, dan kacau lagi.Seterusnya masukkan belacan yang dibancuh dengan santan. Kacau seketika.
5. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan sedikit gula.
6. Akhir sekali, masukkan suhun dan fucuk. Kacau seketika dan tutup api.
Sambal goreng jawa sedia untuk dihidan. Enak dimakan bersama nasi dan juga nasi impit! Selamat mencuba! -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
laki iolss suke nau benda alah ni..
tp malas iolss nk wt..
klu jmpe kt kedai mmg bli trus..
xde la kne masak kt umah.. |
|
|
|
|
|
|
|
dr aritu fikir nk masak benda ni or japchae..hahaha..teringin plak |
|
|
|
|
|
|
|
masakan air tangan isteri itu lebih enak drp dibeli. Bak pesan orang2 tua, nak ikat suami, ikatlah di perutnya....
|
|
|
|
|
|
|
|
xpe2..time salin mknn tu renjis2 sket bg ade air tgn gtu..
|
|
|
|
|
|
|
|
Wah! ini petua terbaru zaman milinium ni. Boleh pakaikah petua ni? Nampak ringkas tapi bak kata chef Ammar we should cook with love.
|
|
|
|
|
|
|
|
mak aku terror gila buat ni...tiap kali raya mmg berderet org book.... |
|
|
|
|
|
|
|
anaktoyol replied at 6-4-2018 07:10 PM
mak aku terror gila buat ni...tiap kali raya mmg berderet org book....
Takda resipi ka? Resipi atas tu kurang umph bagi ai. |
|
|
|
|
|
|
|
ai kena masak sambal goreng tiap2 kali raya
selain dari bahan2 yang disebutkan di atas, ai tambah kentang goreng, hati/pedal ayam yang sudah direbus dan digoreng, sedikit cili kisar, kicap manis.. santan biasanya tak letak pun
ai memang menyampah buat sambal goreng ni sebab leceh nak kena hiris banyak benda, nak goreng lagi... eee cemuih la |
|
|
|
|
|
|
|
Sedap oi sambal goreng jawa nie
Kalau kenduri kahwin kat kampung2 mesti ada lauk nie
Dah lama tak makan kenduri lauk nie
Asyik nasi briyani, ayam masak merah dgn daging masak hitam je |
|
|
|
|
|
|
|
Sedap tu sedap la.tapi nk membuatnye.hadoyai.mkn x sampai 5min.langsai |
|
|
|
|
|
|
|
Mak i org jawa.. Mmg x pyh tunggu raya.. Request je nti dia buat.. |
|
|
|
|
|
|
|
Teringin nak rasa. Ada ig yang jual tak? Yang confirm sedap.Yang kak ogy jual tu sama ke? |
|
|
|
|
|
|
|
sape2 yg jawa totok tu bg la resepi..yg nie mcm xsdp sgt |
|
|
|
|
|
|
|
benda ni lar paling dok tungu2 kalau org jawa kt kampung aku tu buat kenduri
bagi makan sepinggan pon rasa nak tambah lagi |
|
|
|
|
|
|
|
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!! |
|
|
|
|
|
|
|
Resepi yg menarik dan senang di buat |
|
|
|
|
|
|
|
Pernah makan dkt kenduri kawan belah2 hulu selangor....buat muka tebal eh brtambah2...mmg sedap!!! |
|
|
|
|
|
|
| |
|