View: 1996|Reply: 9
|
Cucur rangup manis (cekodok)
[Copy link]
|
|
Bahan-bahan:
2 Cawan tepung gandum
3 Sudu besar gula
Sedikit garam
2 Cawan air panas
Gula aising
Cara-caranya:
Campurkan tepung gandum, gula dan sedikit garam. Kacau sedikit. Kemudian tuangkan air panas dan kacau tepung sehingga menjadi likat. Seterusnya, basahkan tangan dan ambil sedikit adunan tepung tadi dan bentukkan menjadi bulat. Anda perlu kerap membasahkan tangan supaya semasa menbentuk adunan ia akan menghasilkan permukaan cucur yang licin dan cantik.
Panaskan minyak untuk menggoreng. Pastikan minyak betul-betul panas baru anda memulakan gorengan. Goreng sehingga menjadi warna kekuningan. Setelah itu angkat dan hidangkan. Taburkan sedikit gula aising mengikut citarasa anda. Siap untuk dinikmati bersama seisi keluarga!
Penggunaan air panas adalah berfungsi untuk mendapatkan cucur yang garing di bahagian luar dan lembut di bahagian dalam. Memang sedap punyalah! |
|
|
|
|
|
|
|
Makan dgn sambal bilis ...kopi o panas kaw... pergh... |
|
|
|
|
|
|
|
I pernah try buat ne tp bila masak cucur tu meletup. Napa camtu ea |
|
|
|
|
|
|
|
perghhhh.. memeng terangkat. selalu pakai kopi brand apa?
|
|
|
|
|
|
|
|
serius lah leh meletup... so far saya buat xde meletop... ke minyak x panas lagi?
|
|
|
|
|
|
|
|
cuba jangan x cuba
|
|
|
|
|
|
|
|
memang lawannya dengan sambal ikan bilis je baru kaww cucur ni..hehe |
|
|
|
|
|
|
|
betol, klo malas nak wat sambal ikan bilis... leh cicah ngn sos cili
|
|
|
|
|
|
|
|
FATINABILA92 replied at 5-4-2019 11:18 AM
perghhhh.. memeng terangkat. selalu pakai kopi brand apa?
I tak kisah apa brand pun. Kapal api pun boleh. Cap hang tuah pun layan. Kalau starbuck i prefer italian roast. |
|
|
|
|
|
|
| |
|