View: 33038|Reply: 231
|
[SEJARAH] malacca food
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by juju_amin84 at 2-4-2012 16:55
Melaka [Malacca] is considered Malaysia's most historic city and famous for it's antique shops. During the Ming Dynasty, as a diplomatic gesture to strengthen ties with the rich and strategic port of Malacca, the Emperor of China betrothed his daughter Princess Hang Li Po to the Sultan of Malacca. The princess and her entourage of about 500 formed the first permanent Chinese settlement in Malacca at Bukit China or China Hill. These early Chinese settlers married local Malay brides and gave rise to the first generation of mixed Chinese-Malays known as Peranakan, the male being known as Baba and the female as Nyonya, pronounced nyoh-nyah and sometimes spelt Nonya. For antiques hunters, Malacca holds many hidden treasures especially early Chinese furnishings. |
|
|
|
|
|
|
|
belacan
saje jer kasi info...
more info..log on
http://www.malaysianfood.net/
Belacan
Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. Maupun begitu, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat. Malah orang putih pernah menggelarkannya sebagai bau daging anjing panggang.
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan lesung tangan.
gula melaka
Gula Melaka, juga dikenali dengan nama Gula Tuak, merupakan salah satu sumber gula yang banyak terdapat di Melaka. Gula ini diperbuat daripada air nira kelapa. Kemanisan dan kehalusan Gula Melaka asli berbeza dengan gula tiruan yang banyak terdapat di pasaran kini.
Proses pembuatan
Proses membuat Gula Melaka mempunyai tiga peringkat. Seseorang yang pakar dalam membuat Gula Melaka dapat mengenal pasti kelapa yang menghasilkan air nira yang baik. Ini penting bagi mendapatkan Gula Melaka yang bermutu tinggi.
Peringkat pertama
Peringkat pertama dalam menghasilkan Gula Melaka menggunakan buluh dan pengikatnya serta pisau yang dikenali sebagai "penyadap" untuk mengambil nira kelapa. Setelah itu, mayang kelapa dilenturkan sedikit demi sedikit dengan membalutnya pada daun kelapa muda. Proses ini berterusan sehingga seminggu bagi mengelakkan tangkai mayang itu patah. Mayang yang dilentur dibuang seludangnya dan dihiris sedikit demi sedikit dan air nira ditakung ke dalam buluh yang sepanjang sekaki. Di dalam tabung tersebut diletakkan sedikit kapur untuk mencegah air nira daripada menjadi masam. Air nira ini dikenali sebagai "air tuak".
Peringkat kedua
Pada peringkat kedua, proses memasak Gula Melaka mengambil masa selama empat jam. Tempat memasak gula Melaka dikenali sebagai "sabak". Pada peringkat ini, pengawasan dan pengalaman adalah amat penting bagi menghasilkan gula yang baik. Api sabak mesti dijaga agar tidak terlalu besar ketika gula mencapai peringkat ""bunga sena" dan menjadi pekat serta mengeluarkan buih-buih yang berwap panas. Dalam peringkat ini, gula dikacau dengan perlahan-lahan dan beberapa minit kemudian, kancah diturunkan dan gula itu terus dikacau bagi menghasilkan gula yang halus.
Peringkat ketiga
Dalam peringkat terakhir, gula yang dipastikan cukup pekat dan masih panas dituangkan ke dalam acuan yang diperbuat daripada buluh setinggi tiga inci yang tidak tertutup di kedua-dua hujung. Tabung diletakkan di atas lantai khas. Setelah beku, gula tersebut dikeluarkan daripada bekas tersebut.
[ Last edited by dee_dee at 7-8-2006 08:48 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
nih pe hal plak dee nih...
dtg ler tuh angin die nih... kui kui kui
xfer dee... info bergune nih... bagus bagus...
keep up d gud work k :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
loh apasal dd nih
kasi info bergune tetiba
datang angin ker
wei
perhatian kepada aweks2 dlm thread nih yer
kalo anda tetiba dtg angin monsun sila memberitahu dahulu yer
aku takut tersalah ckakp kang ader laks yg mengamuk tetiba |
|
|
|
|
|
|
|
amboi2 ngumpat aku......
aku saje jer..bosan ...takde sape2 tadi.. |
|
|
|
|
|
|
|
oitt jos.... ayat ko tuh wat aku terghase jap...
dtg angin mane bley kasik tau..die dtg tetibe... tanpa diduge..:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
mane der ngumpat dee.... info bergune tuh... ok laaa |
|
|
|
|
|
|
|
x jeles pon dee...
aku x kose nak rajin rajin camko nih...
carik bende bende nih sume... huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
ko mmg pemalas..aku saje jer..nampak sket board mlk berfungsi..kang board kite kene bubar sape susah??kite gak |
|
|
|
|
|
|
|
tingin nak makan baba nyonya's food:ting::ting: |
|
|
|
|
|
|
|
dasat erkkk...bagus laa ko nih dee...
jd mod ler dee... :cak: |
|
|
|
|
|
|
|
aik ade balik??ni jos ke peach... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by awekz_gedik at 22-6-2005 12:48 AM:
dasat erkkk...bagus laa ko nih dee...
jd mod ler dee... :cak:
jos bodo tu tingin nak jadik mod..asik tanya camner
nak jadik:kant::kant: |
|
|
|
|
|
|
|
takmo..jd mod nanti takjleh borak2 pas2 kene ban cam jos..aku tak rela.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dee_dee at 22-6-2005 12:49 AM:
aik ade balik??ni jos ke peach...
nie peach |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dee_dee at 22-6-2005 12:50 AM:
takmo..jd mod nanti takjleh borak2 pas2 kene ban cam jos..aku tak rela..
padan muka die :clap::clap: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by peachlily^ at 22-6-2005 00:50:
jos bodo tu tingin nak jadik mod..asik tanya camner
nak jadik:kant::kant:
ye ke.... ahahahaha |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Negeri & Negara
|