View: 7900|Reply: 32
|
camner nak nampak tak bersepah
[Copy link]
|
|
asm
leh sitislam tanya kenkawan semua..camner korang manage dapur spy tak nampak terlalu bersepah bila time memasak...sitislam problem tul tentang nih..masak memang suka tapi bila time nak kemas nih yang malas sekali...tolong yek bagi idea. |
|
|
|
|
|
|
|
saya pun kadang perang gak kat dapur..hehehe...
tapi sib baik laa ada pembantu..at least tak pening nk fikir...
tapi ada jugak beberapa tips yang saya pratikkan...
jgn biasakan meletak bekas2 [pinggan/besen dsb] dalam sinki bertimbun2..
maknanya..lepas satu kerja masak tu terus basuh..
then sambil tumis cabai ke apa ker..boleh dah potong bawang..hiris sayur dsb..selalunya saya akan lapik dgn kertas surat khabar..so kalau nk wat apa keja pun wat atas kertas surat khabar tuh..bila dah selesai semua..wrap!buang teruss..
dan yang penting pastikan mood kita ok time masak...bukan apa...kang nanti husband ingat kita betul2 perang kat dapor...hahaha...
oh yaa...saya biasa siap sedia bahan2 sebelum masak..maknanya..bawang dah siap berkupas..ikan dah siap cuci/siang dsb..so time nk masak tak laa renyah sgt.. |
|
|
|
|
|
|
|
bagus gak tip ni kacip..sitislam bukan apa.. nak masak pepagi buta dalam 3 jenis jer..tapi bersepahnya masaallah kenkadang terfikir gak ..agak nya lahir tahun tikus ni suka buat sepah..he..he..he..org gaji memang ada tapi kenkadang naik segan lak ngan org gaji |
|
|
|
|
|
|
|
sama problem yang me hadapi kalau laki me yang masak..
lagi tak tahan, nak asingkan telur aje guna dua bekas.. lepas tu bukan reti kemas balik apa dia ambil dr peti ais, rak spices... terbiar aje... so dengan sabar kena kemas tu semua.. me lah kemas.. sapa lagi.
kalau me, selalu lepas guna me terus basuh... tong sampah bawah sinki, so potong terus buang dalam tong sampah.. sementera benda masak atas dapur, me dah start kemas semua dah.. so kira benda tu masak.. dapur pun dah kemas... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sitislam at 13-12-2006 02:25 PM
bagus gak tip ni kacip..sitislam bukan apa.. nak masak pepagi buta dalam 3 jenis jer..tapi bersepahnya masaallah kenkadang terfikir gak ..agak nya lahir tahun tikus ni suka buat sepah..he..he..he.. ...
ayat tu saya setuju tapi bukan nk nyinggung perasaan siti tau...pasal adik saya pun lahir tahun tikus gak..dia nie kalau wat keja..masya allah...betul2 mcm tongkang pecah!!kadang tuh mak marah sgt dan tak kasik dia masuk dapor langsung! :geram: |
|
|
|
|
|
|
|
iLa setuju cara kacip ngan far... sambil masak sambil kemas.. senang cite.. habis je masak dapur pun dan berkemas.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 13-12-2006 02:12 PM
saya pun kadang perang gak kat dapur..hehehe...
tapi sib baik laa ada pembantu..at least tak pening nk fikir...
tapi ada jugak beberapa tips yang saya pratikkan...
jgn biasakan meletak bekas2 d ...
saya pun sama mcm kacip....bahan2 mesti dah ready semua...jgn bila kuali/periuk dah atas dapur baru nak capai itu...capai ini...bab basuh pun saya seboleh2nya akan terus basuh...tambahla sinki kecik jer.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sitislam at 13-12-2006 02:25 PM
bagus gak tip ni kacip..sitislam bukan apa.. nak masak pepagi buta dalam 3 jenis jer..tapi bersepahnya masaallah kenkadang terfikir gak ..agak nya lahir tahun tikus ni suka buat sepah..he..he..he.. ...
abg sulong iLa lahir tahun tikus gak.... dia memang pandai masak tapi bab mengemas ni.. mintak maap lah..hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
setuju dgn kacip..
kalo sy biasanye nk kupas bwg ker ape ker buat dkt sinki pastu trus masukkn dlm plastik sampah..serabut kepala kalo tgk berserak..pastu smbl tgu lauk ker ape ker nk mendidih @ masak, trus cuci bekas2 yg dh pakai.so xdelah nmpk bersepah kt sinki.. |
|
|
|
|
|
|
|
paling mudah...kupas bawang, mesti simpan dalam bekas tertutup dan simpan dalam fridge.
if nak mudah...simpan juga yang telah di blendkan.
ikan basuh awl2 masa beli tuh..nak masak just kluarkan je dalam fridge..
itu rutin yang kak buat sewaktu nak masak.. |
|
|
|
|
|
|
|
salah satu cara mudah juga....
sediakan newspaper setiap kali masak....simpan segala bahan seperti kulit bawang, sayur yang terbuang dan lain-lain...
sebelum masak atau setelah selesai masak just bungkus semuanya dan buang dalam plastik sampah....tak berselerak dan counter nampak lebih bersih... |
|
|
|
|
|
|
|
memasak ni slalunya senang...tapi preparation tu yg menyusahkan :bgrin:
tapi kalo ada pembantu senang skit le..
suruh basuh memane yg tak diperlukan lagikk setiap kali habis gunakan.. |
|
|
|
|
|
|
|
hihi sibbaik lahir taun kambing..
ikot mood kdg bsepah kdg dak. |
|
|
|
|
|
|
|
sama je ngan kacip.. bhn2 smua prepare atas surat kabar.. dah abis smua trus wrap n buang dlm tong sampah...
barang2 nak masak mmg saya akan sediakan dulu b4 start masak.. tak le kelam kabut nanti...
pastikan jugak pinggan mangkuk tak tinggal dlm sinki... lepas satu keja terus cuci...
sambil2 masak tu sementara tunggu didih basuh le pinggan.. lap2 meja.., counter dapur tu bagi besih..
siap smua saya akan sapu dapur n kalau rasa berminyak.. mop le... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 13-12-2006 02:29 PM
ayat tu saya setuju tapi bukan nk nyinggung perasaan siti tau...pasal adik saya pun lahir tahun tikus gak..dia nie kalau wat keja..masya allah...betul2 mcm tongkang pecah!!kadang tuh mak marah sg ...
ha..ha..ha..tak kecik ati langsung..don't worry...rasanya camtulah sitislam wat kerja isk! malunya:nyorok: nak kena berubah nih! |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zul_khaleeda at 13-12-2006 03:50 PM
paling mudah...kupas bawang, mesti simpan dalam bekas tertutup dan simpan dalam fridge.
if nak mudah...simpan juga yang telah di blendkan.
ikan basuh awl2 masa beli tuh..nak masak just kluarkan ...
ni nak kena praktis nih! sebab selalu kupas bawang masa nak masak..time tula nak potong sayur..ikan memang dah siap cuci.....kena berubah nampak gayanya:hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by faraway at 13-12-2006 02:26 PM
sama problem yang me hadapi kalau laki me yang masak..
lagi tak tahan, nak asingkan telur aje guna dua bekas.. lepas tu bukan reti kemas balik apa dia ambil dr peti ais, rak spices... terbiar aje. ...
kes ni terbalik ngan sitislam heh..heh..heh
pss..fara kasi alamat kg, sitislam pos hadiah yang dijanjikan ke alamat kg boleh.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dealova77 at 13-12-2006 04:52 PM
sama je ngan kacip.. bhn2 smua prepare atas surat kabar.. dah abis smua trus wrap n buang dlm tong sampah...
barang2 nak masak mmg saya akan sediakan dulu b4 start masak.. tak le kelam kabut nan ...
sitislam tak plan nak masak apa pepagi tu...tulah kot salah satu masalahnya..kuali dah panas tapi bawang lum potong lagi iskk! azam tahun baru:nerd: |
|
|
|
|
|
|
|
ita pun lebih kurang sama ngan member2 semua...dah siap potong, cuci ikan bawang sayur semua...atur tepi dapur...nak masak ni geng2 dia sini...nak masak tu geng2 dia sana...baru sonang keje...capai jer...
sambil masak, sambil kemas2 apa yg patut...pastu suratkhabar toksah citer la...penuhhh...sib baik tak bungkus ngan orgnya sekali...:bgrin:
lepas habis masak...nak kena siap bersih semua...dapur & counter top dah lap, sinki clear...kalau tak serabut rasanya...kalau tak dibereskan terus, nanti lepas makan makin banyak jadinya...maklumlah kitalah ma'am, kitalah bibik...hikhikhik... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by holmes at 13/12/06 04:48 PM
memasak ni slalunya senang...tapi preparation tu yg menyusahkan :bgrin:
tapi kalo ada pembantu senang skit le..
suruh basuh memane yg tak diperlukan lagikk setiap kali habis gunakan..
setuju ngan holmes...selalunya preparation yg mengambil masa...masak lam 1/2 jam pun siap...
hubby ita pernah cakap yg dia heran kenapa nak sediakan bhn2 masakan memakan masa lama sedangkan masa masak & makan kejap jer...sbb tu dia cakap dia lebih suka makan dr masak :lol |
|
|
|
|
|
|
| |
|