View: 7960|Reply: 11
|
Resepi dari Kacang Hijau
[Copy link]
|
|
Minggu lepas ada kawan buat bubur asyura kat umah.. pas tu dia beli kacang hijau banyak.. tinggal lak kat umah.
jadi kepada teman2 dan kakak2 atau teruna dan pak2 kat sini, leh tak kongsi resepi kacang hijau dgn saya....
terima kasih daun keladi... sudi2 la balas thread nih yerrrrr |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by barney1412 at 9-3-2007 11:50 AM
Minggu lepas ada kawan buat bubur asyura kat umah.. pas tu dia beli kacang hijau banyak.. tinggal lak kat umah.
jadi kepada teman2 dan kakak2 atau teruna dan pak2 kat sini, leh tak kongsi resepi ...
tanam pun okay gak! bleh dpt taugeh....fresh takde racun lagi.............. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #2 hitamputih's post
cik tam ni keje tanam kacang ker??? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by barney1412 at 9-3-2007 11:50 AM
Minggu lepas ada kawan buat bubur asyura kat umah.. pas tu dia beli kacang hijau banyak.. tinggal lak kat umah.
jadi kepada teman2 dan kakak2 atau teruna dan pak2 kat sini, leh tak kongsi resepi ...
boleh buat..
1. bubur kacang..kalau tak abis..buat er ais kerim..sedap jugak...
2. kueh kasturi..rebus akcang sampai kembang + ngan kelap muda dan tepung gandum..pastu kepalkan dan celup dalam bater macam goreng pisang dan gorengkan...resepi ada kkliza tuli..rasanya ada kkliza tuliskan dah..
3. talam kacang hijau
4. lapis kacang hijau
5. puding kacang hijau [macam puding kacang merah] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by barney1412 at 9-3-2007 12:35 PM
cik tam ni keje tanam kacang ker???
tanam kacang hijau dalam aircond rasanya akan gemuk gemuk |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 9-3-2007 01:33 PM
boleh buat..
1. bubur kacang..kalau tak abis..buat er ais kerim..sedap jugak...
2. kueh kasturi..rebus akcang sampai kembang + ngan kelap muda dan tepung gandum..pastu kepalkan dan celup d ...
Thank u, kak liza...
nanti nak check lapis kacang hijau.. kak liza sure ada resepi kan.. |
|
|
|
|
|
|
|
gemok.. gemok.. mcm....?????? hehehe
cik tam nih main2 jer... kami serius nih.. nak try masak... kami bukan tau masak pun.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 barney1412's post
barney...meleleh air liur akak dengar bubur asyura...tepeklah resipi versi barney punya... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by barney1412 at 9-3-2007 02:49 PM
Thank u, kak liza...
nanti nak check lapis kacang hijau.. kak liza sure ada resepi kan..
semantara mood rajin ada..
[table=98%][tr][td=2,1][size=-1]
KUEH LAPIS KACANG HIJAU
Bahan A
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
garam
Bahan B
1/2 cawan kacang hijau yg telah direbus kembang
1/2 cawan air
pewarna hijau
Bahan C
1/2 cawan air
Cara
1. Gaukan semua bahan A sehingga sebati. Tapiskan. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
2. Campurkan bahan B dalam 1 bahagian dan kacau rata.
3. Campurkan bahan C dalam 1 bahagian lagi. Kacau rata.
4. Sapukan minyak pada loyang bulat atau empat segi berukuran 8 inci.
5. Tuangkan 1 senduk adunan B dalam loyang dan kukus selama 7 minit.
6. Lapiskan lagi 1 senduk adunan C diatas lapisan tadi dan kukus selama 7 minit lagi.
7. Ulang proses melapis sehingga adunan habis.
8. Bila telah masak sejukkan betul-betul baru potong dengan pisau pelastik.
[ Last edited by hanieliza at 9-3-2007 10:51 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
KUEH TALAM KACANG HIJAU
Lapisan bawah - [kacang hijau ]
1 cawan kacang hijau[ rebus lembut ]
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna hijau
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang saiz 8 x 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.
Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam sikit
Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye kak liza yang kuih lapis tu..meleleh air liuq |
|
|
|
|
|
|
|
cik barney dah masak ke belum?bawa laaa mai ke forum ni nak rasa! |
|
|
|
|
|
|
| |
|