View: 11541|Reply: 31
|
Ubi Kayu Goreng Berempah
[Copy link]
|
|
Bahan-bahan:
* Ubi kayu
* 5 ulas bawang putih
* 7 ulas bawang merah
* 3 sudu makan udang kering/ikan bilis
* 1 sudu kecil jintan putih
* 1/2 sudu kecil jintan manis
* 2 sudu kecil ketumbar
* 1 inchi kunyit hidup
* garam
Cara Membuat:
1. Ubi kayu direbus terlebih dahulu sehingga setengah empuk (jangan terlalu empuk nanti lembik ketika mengoreng).
2. Tos sehingga betul |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
pernah makan ubi kayu goreng berempah yang kawan saya masak. Resipi sama lebih kurang, cuma dia tak rebus. Potong nipis2, then perap seketika ngan rempah. Kemudian goreng. Sodap... |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyer |
|
|
|
|
|
|
|
bolehlah cuba ahad ni |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by aaz at 20-3-2009 07:35 PM
pernah makan ubi kayu goreng berempah yang kawan saya masak. Resipi sama lebih kurang, cuma dia tak rebus. Potong nipis2, then perap seketika ngan rempah. Kemudian goreng. Sodap...
kalo rebus tak keras. try rebus sure nak wat lg. kikikiki
tp jgn la rebus sampai empuk plak. kang susah nak goreng sbb hancur. |
|
|
|
|
|
|
|
thanks untuk resepi yang disumbangkan..
tetapi saya rasa sebaiknya saya merge thread ini dgn thread yang sudah sedia ada..tajuknya akan diberitahu kelak [tgh pikior nk merge dgn thread apa..hehehe] |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #11 14sept\ catat
huhu..saya baru jer sampai umah ni..
tapau nasi kukus td..dah x tau nak mkn ape |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by KIM.mafia at 20-3-2009 10:48 PM
huhu..saya baru jer sampai umah ni..
tapau nasi kukus td..dah x tau nak mkn ape
makan megi paling senang. kakaka |
|
|
|
|
|
|
|
apalagi ubi kayu boleh dibuat, sebab kat umah hubby bawa balik banyak ubi kayu tak tau nak buat apa rebus dah biasa.... |
|
|
|
|
|
|
|
idea bagusssssss
thanksssssssssss
rumah banayk ubi kayu
x tau nk buat ape dh selain lepat dgnrebus |
|
|
|
|
|
|
|
nmpk sedapppp...leh try.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by aaz at 20-3-2009 19:35
pernah makan ubi kayu goreng berempah yang kawan saya masak. Resipi sama lebih kurang, cuma dia tak rebus. Potong nipis2, then perap seketika ngan rempah. Kemudian goreng. Sodap...
yg ni memang dulu selalu buat... mmng sedap |
|
|
|
|
|
|
| |
|