CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3314|Reply: 4

tolong !!sapa tau masak ikan patin tempoyak..??

[Copy link]
Post time 10-8-2010 06:57 PM | Show all posts |Read mode
Saya baru je masak ikan patin tempoyak...tapi macam x berapa nak kick..so nak minta orang yang berpengalaman masak ikan patin,camne nak jadikan ikan patin tempoyak tu lebih kick.

Ini resepi saya:

1- ikan patin di rendam dalam asam jawa+limau nipis
2-kemudian, 8 tangkai cili padi ditumbuk dengan 1 inci kunyit hidup
3-masukkan sedikit minyak dan bahan (2)+serai yang diketuk+bunga kantan belah dua (diketuk sikit)<-- main bantai je ketuk2
4. kemudian masukkn tempoyak,kacau2
5.then,ikan patin
6.letak brown sugar+ garam (bab ni x pandai lansung nak mengagak,kejap terlebih masin,pehtu letaklah gula,tapi termanis la plak,tambah asam keping,masam la plak..last2 letak garam sikit,3 sudu brown sugar..haih ntah hape2)
7.at the end rasa tu da ade..tapi mcm ade yg kurang...

**oh ye,daun kesum saya xde,so x letak..adakah disebab x letak daun kesum rasa die x sedap??????

nak mintak tolong sapa2 yang berpengalaman,camne nak jadi sedap macam di Restoran Tasik Raban.huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-8-2010 06:59 PM | Show all posts
kalu boleh nak minta sukatan gula dan garam..dalam bentuk nisbah ke?

Tempoyak saya masuk 3 tablespoon.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 09:43 PM | Show all posts
daun kunyit dan daun kesum wajip ada ya..........
tumbuk cili padi, dan kunyit, kalau suka boleh juga tumbuk tempoyak tu. kalau tempoyak tu dah masam tak perlu nak letak asam keping.

sori lah tak de sukatan main agak2 je....
letak sikit aji no moto

tu je resepi nya.

serai, minyak bawang tak payah letak
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 09:56 PM | Show all posts
Post Last Edit by cintan66 at 10-8-2010 21:57

cuba2 google resepi jumpa yg ni

Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin(angaran 1kg)
20 biji cili api (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
1 helai daun kunyit
daun kesum
1 inci kunyit hidup atau sedikit kunyit serbuk
3 sudu besar atau secukupnya tempoyak
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Kisar cili api bersama kunyit hidup.
2. Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan bahan kisar,daun kesum dan tempoyak, biarkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan patin, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
4. Jika tidak masam, boleh ditambahkan lagi tempoyak.


sya tak letak gula, sbb masakan saya mmg kurang pedas, cuma letak sedikit ajinomoto
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 12:50 AM | Show all posts
salam, selamat berpuasa pada umat islam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-1-2025 07:38 PM GMT+8 , Processed in 0.122227 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list