CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 40063|Reply: 83

chocolate indulgence cake ala secret recipe

[Copy link]
Post time 12-2-2013 09:23 PM | Show all posts |Read mode


percubaan pertama membuat CHOCOLATE INDULGENCE CAKE ALA SECRET RECIPE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-2-2013 09:23 PM | Show all posts


keratan dalam chocolate indulgence cake

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 09:24 PM | Show all posts


chocolate indulgence cake
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 09:40 PM | Show all posts
sebijik sama fuyyooo
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 10:19 PM | Show all posts
Whoooaaa! Syedap nyewww! Mohon resepi puhliss!
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 10:22 PM | Show all posts
ko jual ke? nnti pm no.hp ko boleh x? tima kasih. suka melayu punya kek. sebab halal
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-2-2013 10:35 PM | Show all posts
terer la @siti payung  wat kek n roti ,,xjual ke
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 11:01 PM | Show all posts
saya tak jual , untuk makan sendiri saja
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-2-2013 02:50 AM | Show all posts
mohon tt tuliskan resepi di sini boleh x?...nanti boleh cuba resepi ni..tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 03:13 PM | Show all posts
saya suka google..ada banyak resepi...

Chocolate Indulgance versi Mei Gui Lieza (resepi turun-temurun)

(A) 3bj telur
430g gula kastor

(B) 290g tepung superfine
100g serbuk koko
1sk baking powder
1sk bikarbonat

(C) 1 cwn susu cair
1 cwn minyak jagung
1sb vanilla
1sb gliserin

(D) 1 cwn air mendidih

Cara:
1) Pukul A sampai kembang. Masuk B & C selang seli. Gaul sebati. Masuk D.
2) Bakar pd suhu 180 darjah selama 45 minit hingga 1 jam.

GANACHE
(A) 700g whipping cream
700g coklat masakan
3sb golden syrup

(B) 300g whipping cream

Cara:
1) Panaskan whipping cream (A) secara double boil. Tutup api & masukkan coklat masakan dan golden syrup. Kacau sebati.
2) Ketepikan 1 cawan daripada adunan diatas. (sejukkan)
3) Pukul (B) soft peak. Campur 1 cawan coklat yang diketepikan tadi.
4) Potong kek 3 lapisan. Lapiskan dengan krim coklat hingga habis. Sapukan juga disekeliling luar kek. Bekukan dalam freezer @ chiller selama 30 minit.
5) Keluarkan kek, tuang coklat (A). Simpan dalam chiller selama 30 minit & boleh potong...

# Cara nk potong kek n nmpk cantik... Panaskan pisau pemotong (tp pastikan guna pisau besi r...jgn panaskn pisau plastik lak ye...hu3)


resepi ; KAK WAN (copy dari kakzusemanisgula.blogspot.com)

COKLAT CHIFFON KEK

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.
Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 07:37 PM | Show all posts
@sitipayung nak resepi boleh x...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2013 08:02 PM | Show all posts
kawan kawan

sila guna recipe yg dipost olhe hijau putih (KAK WAN (copy dari kakzusemanisgula.blogspot.com)

rasa yang amat lazat saling tak tumpah seperti di secret recipe, tak rugi mencuba walaupun membuatnya amat mencabar dan memerlukan ketelitian, fokus  dan kesabaran yg tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 12:34 PM | Show all posts
wah..... terima kasih ye... sbb share resipi.... mesti mau try sume ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 05:14 PM | Show all posts
sedapnyerr.. tp mcm mencbar je nk buat nih..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 12:01 PM | Show all posts
Kat sini susah nk dpt gelatin halal
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2013 03:22 AM | Show all posts
Fuhhhh....sama rupa dengan SR
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-2-2013 10:06 AM | Show all posts
teringin nk buat kek nie... tp bila tengok resepi, rasanya kek nie pasti mencabar tahap kesabaran dan ketelitian...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 02:35 PM | Show all posts
macam x larat jer nak buat... beli jer la...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 03:17 PM | Show all posts
sedap nyer
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2013 02:19 AM | Show all posts
ngape saya buat coklat ganas tu asyik mencair jer....i mean meleleh sangat?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-12-2024 11:59 PM GMT+8 , Processed in 0.120134 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list