View: 2435|Reply: 0
|
MANGKUK COKLAT TIRAMISU
[Copy link]
|
|
by : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat Bersama Chef Amer
Terbitan : Berita Publishing Sdn. Bhd
Kerjasama : Lembaga Koko Malaysia
300 gm coklat susu kompaun
50 gm coklat putih untuk marblekan
jumlah coklat bergantung pada berapa mangkuk coklat yang ingin kita sediakan
Kaedah Mencairkan Coklat
Didihkan air di dalam periuk
Tutup api setelah air mendidih
Letakkan mangkuk berisi ketulan coklat di atas periuk
Pastikan mangkuk berisi coklat mesti lebih besar daripada periuk
Pastikan mangkuk berisi coklat tidak bersentuh dengan air panas
- untuk mencepatkan coklat mencair, coklat di potong kecil-kecil
Kacau sekali-sekala sehingga semua coklat cair
Tiup belon dan sapukan minyak pada separuh belon
Paipkan garisan coklat putih pada coklat gelap di dalam mangkuk
Celup bahagian bawah belon yang berminyak di dalam coklat sambil di golek-golek sehingga menampakkan mangkuk berbentuk kelopak
Biar tebal sikit.
Tegakkan di atas dulang dan keraskan di dalam peti sejuk 5- 10 minit
Letupkan belon dan ceraikan dari mangkuk coklat dengan cermat.
Gunakan mangkuk coklat untuk menghidangkan aiskrim atau puding
Ita gunakan untuk meletakkan tiramisu.
BLUEBERRY TIRAMISU
by: Rabiatun
Rujukan : Pautan Kasih
Bahan untuk syrup
dapat 4 cup spt di atas
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional
Bahan Cream
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted
Hiasan
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry, strawberry dan resberry segar
Mangkuk coklat
Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
Cara untuk melapis
Mula2 letak sedikit syrup, ke dalam mangkuk coklat
kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya.
Susunkan buah-buahan segar.
Simpan dalam peti ais sehingga tiramisu sedikit mengeras.
kredit:azlita aziz
|
|
|
|
|
|
|
| |
|