|
Nak tanya, kalau meniaga air mangga susu, makanan frozen yg cucuk2, kalau tak habis selalunya carry forward hari lain ke atau mcm mana? sy nak carry forward tapi paranoid. takut makanan tu dh rosak. kadg2 terfikir apa peniaga buat bila makanan jualan mereka tak habis dijual?
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by cmf_jeangrey at 16-7-2019 08:54 PM
Lagi satu ramai peniaga yg suka recycle lauk sampai berbau berulat..ni punca rezeki tertutup sbb berniaga tak jujur..sekali terkena org terus taknak dtg then siap bercerita kt org lain..bertambah rugi |
|
|
|
|
|
|
|
Makan sendiri, sedekah kt org..tgk juga kuantiti byk mana dan jenis mknan..ada yg tak boleh recycle mcm cooked food especially ayam..bahaya..seeloknya hadkan kuantiti mknan yg nk dijual..biar mknan habis terjual walau masih ada org nak beli sekurangnya org tu ingat laku keras jualan acik ni..kalau tgk mknan byk lagi dan pembeli makin susut why not bagi lebih kt org yg tgh membeli tu..
Ni yg i tgk kt sorg akak ni dia baru belajar berniaga so org x kenal lagi..mula2 i dtg membeli dia rajin bg extra sbb nak habiskan cepat taknak simpan makanan..lama2 org suka dtg sbb murah hati kan..then makin ramai org dtg sampai ada yg siap menunggu before dia bukak gerai lagi..mmg cepat habis jualan dia..kalau kita dtg awal takde la dpt extra tapi kalau time dia dah nak tutup gerai dan masih ada lauk2 yg tak habis dia bagi je.. |
|
|
|
|
|
|
|
tu la rasa nk bg kt org yg lalu lalang tapi segan
|
|
|
|
|
|
|
|
Mcm mangga susu tu..xleh recycle kan..yg cucuk2 frozen tu, bukan org nak baru bakar ke? so mcm xla rosak kan..bukan masak sekaligus..ke goreng sesiap then jual? |
|
|
|
|
|
|
|
itulah plan nak meniaga air, tapi runsing memikirkan kalo air tak abis. lg2 air yg bersusu
|
|
|
|
|
|
|
|
Mangga susu tak tahan lama walaupun simpan dalam peti sejuk. Apa kata cuba meniaga jus tembikai. Sesuai dengan cuaca panas negara ini.
Biasanya kalau kita beli dengan peniaga jalanan, mereka akan bagi lebih bila beli di hujung-hujung waktu. Mungkin sebab tak mahu simpan.
Cadangan kita, buat anggaran sasaran yang kecil dahulu dan perhatikan kuantiti jualan. Jika kerap tak cukup baru lebihkan.
Dah jadi perkara biasa juga kita lihat ada peniaga yang berkemas awal sebab barang dah habis dijual. Jadi tak semestinya perlu buat berlebihan. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedekah je makanan yang tak habis. Insyaallah ada berkatnya. |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih atas nasihat
|
|
|
|
|
|
|
|
marvelez replied at 16-7-2019 09:02 PM
tu la rasa nk bg kt org yg lalu lalang tapi segan
Kalau segan, bungkus siap-siap bawak ke masjid atau surau berdekatan. Boleh sedekah kat situ untuk jemaah yang datang solat. Atau kalau ada construction site berdekatan, singgah je pass kat guard, confirm pekerja site happy gila dapat makan minum free |
|
|
|
|
|
|
|
moonbug replied at 16-7-2019 10:02 PM
Kalau segan, bungkus siap-siap bawak ke masjid atau surau berdekatan. Boleh sedekah kat situ untuk ...
Yang ini kita sokong juga. Pernah terserempak sekumpulan pekerja binaan duduk beramai-ramai di kaki lima kedai makan lauk dari pasar malam. Kita pun masa tu baru selesai. Dengan berpakaian lusuh masing-masing.
Terasa seperti nak patah balik ke pasar dan belikan makanan untuk mereka. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau kaka recycle :
ada tips petua supaya makanan xrosak. maksimum recycle dua hari je. lebih boleh jd keracunan dan sumpah seranah.
kena tanya peniaga otai2 dan pengalaman sendiri. niaga makan ni sihir kuat. lepas solat rajinkan diri ngaji alquran ayat2 pendinding.
|
|
|
|
|
|
|
|
gerai sy ttup pukul 10 malam masalahnya
|
|
|
|
|
|
|
|
game niaga makanan food stall tepi jalan ni kalau buka banyak cawangan lebih kaya dari gaji manager ceo engineer.
contoh pemilik food festival thailand tu sebulan xkurang cetak bersih RM 300 ribu hasil untung sewa tapak.
game jalanan mula dari bawah tapi besarkan impian ye. maaf saya zero pasal berniaga tepi jalan ni. saya doakan akak sukses ye. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau u tahu tak Banyak demand, jgn lah potong mangga Banyak sgt sampai perlu carry forward |
|
|
|
|
|
|
|
Setakat ni parents saya berniaga kedai makan selama 21 tahun xde lagi recycle, tak habis mkn anak beranak atau buang sahaja. takde simpan2. taknak masalah. sy suka je sbb suka ratah lauk.. haha
Masa bulan puasa jual air balang pun mmg takde simpan, tak habis buang atau jdkan air berbuka, tapi modal tak besar mcm TT sbb kita jual air cordial je. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau meniaga mangga susu jgnlah recycle...yg penting kena budget berapa banyak nak bancuh air tu. Jangan bancuh banyak sekaligus kalau baru start meniaga, sikit2 dulu. Same goes to cucuk-cucuk frozen, mula sikit2 dulu lepas tu baru tambah kalau tgk laku. Kalau tak habis, sedekah jela kat org dekat2 situ...takyah la recyle...sakit perut customer nanti. |
|
|
|
|
|
|
| |
|