|
Hah duduk rumah je selama Perintah Kawalan Pergerakan ni, boleh la isi masa terluang dengan membuat jem Mango ni, mudah, simple dan anda boleh mengubah suai mengikut selera masing - masing. Malaysia ni banyak buah - buahan tropika, so anda boleh guna buah mana yang available di rumah anda , jangan keluar rumah ya ~~
Bahan - bahan :
1) mangga
2) gula
Cara - cara membuat :
1) kupas mangga anda di dalam mangkuk yang besar ( mengikut bilangan buah yang anda gunakan )
2) campurkan gula
3) masak adunan mangga bersama gula tadi hingga menggelegak
4) kecilkan api, dan biarkan sehingga kepekatan adunan seperti jem
5) kisarkan adunan tadi atau masukkan sahaja terus ke dalam bekas.
Selamat Mencuba !!
Sumber : Pinterest - Masalah herb
|
|
|
|
|
|
|
|
Nenas,manggis dan rambutan pun sama cara mcm atas..
Cuma iols tambah gula batu je nk bagi jem berkilat sket.. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau tak nak pekat sangat, boleh je.. ikut selera masing - masing
|
|
|
|
|
|
|
|
boleh je kalau tak nak pekat sangat, ikut selera masing - masing
|
|
|
|
|
|
|
|
faraway2514 replied at 30-3-2020 02:09 PM
boleh je kalau tak nak pekat sangat, ikut selera masing - masing
Ok.. terima kasih |
|
|
|
|
|
|
|
ellez replied at 30-3-2020 01:37 PM
Nenas,manggis dan rambutan pun sama cara mcm atas..
Cuma iols tambah gula batu je nk bagi jem berki ...
Masa sekolah dulu biasa tolong mak buat jem nenas, manggis dan rambutan. Sedap kan yang buat sendiri. Tak perlu letak gula banyak2.
Sebut jem nenas teringat kuih tart. Dah lama tak buat kuih tart sendiri. Beli je.
|
|
|
|
|
|
|
|
Lengkong replied at 4-4-2020 08:52 PM
Masa sekolah dulu biasa tolong mak buat jem nenas, manggis dan rambutan. Sedap kan yang buat sendi ...
Ye uols..klu musim buah mmg bnyk tak abes makan..lps tolak kat peraih,stok yg tggl kami buat jem lah..
Hehe |
|
|
|
|
|
|
|
ellez replied at 30-3-2020 01:37 PM
Nenas,manggis dan rambutan pun sama cara mcm atas..
Cuma iols tambah gula batu je nk bagi jem berki ...
Klu nk buat jem nenas, tak payah parut dulu lah iya ellez sbb last sekali kita nk blend.... |
|
|
|
|
|
|
|
jazaa100 replied at 15-4-2020 05:03 PM
Klu nk buat jem nenas, tak payah parut dulu lah iya ellez sbb last sekali kita nk blend....
Aku parut dulu jazaa..lps tu baru masak..
Ni cara aku lah..
Klu blend pun,sblm masak(klu parut je tekstur jd kasar sket)
Cara Tt kat atas,aku xpernah buat(iaitu lps masak baru blend)
Hihi
|
|
|
|
|
|
|
|
ellez replied at 15-4-2020 05:23 PM
Aku parut dulu jazaa..lps tu baru masak..
Ni cara aku lah..
Klu blend pun,sblm masak(klu parut j ...
Ye..biasanya parut dulu sebelum masak
|
|
|
|
|
|
|
| |
|