CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: NoorMasri

ANEKA KUIH TALAM BERLAUK & KUIH CARA BERLAUK

[Copy link]
Post time 27-3-2007 12:01 PM | Show all posts
Originally posted by merahsilver at 27-3-2007 11:54 AM
assalamualaikum....sifu6 sumer..saya baru nak join cni..
ermmm  alahai....terujanye tgk...xtau mana satu nak cuba.
sumernye mengancam...nanti sy cuba satu saya nak eksen lak kat cni. boleh kan? ...

HAI merahsilver..
selamat datang ke FNR..
cuba lah yg mana berkenan..semenya sedap2 belaka..dijamin..hehe..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2008 06:13 PM | Show all posts

KUIH CARA BERLAUK

Hai...

Sy nk tanye sape tau buat kuih cara berlauk...tolong bg recipe...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 24-9-2008 04:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2008 06:27 PM | Show all posts
erkk ada ke kuih cara berlauk..

bukan kuih talam berlauk ke??
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2008 09:29 PM | Show all posts
Ni yg selalu saya buat :

Batter :
4 biji telur (suka letak banyak - lembut)
4 cawan tepung
7 cawan santan sederhana pekat
1 sd besar garam
1 sd teh baking powder
1 penutup pewarna kuning
Caranya :
Masukkan dalam blender atau processor dan kisar. Takyah tapis lagi. Simpan dalam 1/2 jam sblm menggunakannya.

Inti :
1 paket daging kisar ramly
1 paket serbuk kari daging
1 sd teh serbuk cili
2 biji bawang besar dicincang
3 ulas bwg putih dicincang
sehiris halia dicincang
3 sd besar mentega untuk menumis
1 sd teh garam
2 sd besar gula  

Caranya :
Tumis bahan cincang dan hingga garing dan masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Masukkan daging dan garam gula. Sesuaikan rasanya. Sangrai hingga agak kering. Angkat


Bahan Lain :
ghee dan simpulan daun pandan untuk menggris
Acuan belimbing
Hirisan cili merag dan dan sup

Panaskan acuan atas dapur gas beralas tungku (maknanya bukan direct fire) dan gris dengan sedikit ghee mengunakan daun pandan.  
Tuang separuh adunan dan tutup biarkan hampir beku tuangkan 1 sd teh inti dan tuang sedikit lg adunan untuk menutupnya. Tutup dan biarkan masak. Cungkil dan keluarkan. Tangkup 2 biji kuih dengan sehiris cili merah dan daun sup. Hidangkan

Selamat mencuba.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 10:16 AM | Show all posts
kuih nie paling senang buat.....
aku yg x pandai buat kuih nie pun .... menjadik jugak buat
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2008 06:40 PM | Show all posts
Tq ye kacang soya.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-9-2008 06:55 PM | Show all posts
ssuke kuih cara gula je


tp klu jmkn masa panas melecur gk la mulut gula panas
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2008 08:29 PM | Show all posts
baru je semalam buat utk berbuka & bagi kat jiran2.

this is among the first ever kuih i've made in my life, kira kuih zaman remaja.
tapi selama ni buat kuih cara either yang inti gula atau berlauk, memang tak pernah sukat2. pakai agak2 je, tgk macam dah just nice consistency batter nye, i stopped mixing flour in.
bahan asas telur (depends lah nak buat byk, letak byk), santan, tepung, garam. pukul telur, garam, then masukkan santan, kacau sebati, masukkan tepung until you get the right consistency.

lauk nya saya selalu guna daging. masak lah ikut suka macam mana lauk tu. nak letak sambal ikan bilis pun puleh, apa saje nak letak boleh, tapi saya letak daging je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-10-2008 04:49 PM | Show all posts
kuih cara berlauk....
feberet cikna sekeluarga... yg nie utk majlis tahlil sekali ngan jamuan raya baru2 nie...

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 05:04 PM | Show all posts
Post Last Edit by AnitaSabrina at 19-10-2010 17:08


Kuih talam berlauk.  Masak semalam.  Base : tepung ubi & tepung beras + carrots.  Topping minced chicken, potatoes, rempah kurma dll.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 05:16 PM | Show all posts
Wah, kebetulan baru nk cari thread kuih talam berlauk sbb semalam baru cek hubby tanya samada tahu wat ke tak talam berlauk. Dia kata kuih ni feveret dia. nasib baik thread ni naik first list. Click je..hehe ..nnt nk usha resipi dalam ni leh la bawa ek umah MIL minggu ni ke.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 12:52 PM | Show all posts
Tgk bekas2 untuk buat kuih talam sumer lawa2..Kite takde bekas kaca cam dalam gambar saudari2 sumer.. apa lagi bekas yg sesuai utk diletakkan ek? Huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 04:47 PM | Show all posts
Salam, nk tanya bila dh baca berkali resipi kuih talam berlauk bab keladi berparut tu maksudnya apa? jadi tak paham lak jadinya. Keladi - Diparut tu maknanya sagat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2010 12:52 PM | Show all posts
Aha, ku cuba lak resipi kali ni wat Kuih Talam berlauk guna resipi ka Noor Masri. Wallah! Mmg leh wat bisnes nih.
Wat kuih talam berlauk ni kite tk pakai daging gantikan ngan ayam n waktu masak skali waktu step yg lauk tu buhkan ngan blackpepper n serbuk daun parsley. Bawa ke umah MIL. Dia kata sedap leh order utk wat jamuan.
Cuma kene improvise utk lebihkan keladi sikit
Silalah menjamu mata
Sebelum bubuh lauk atas dia. l


Ni dh boh lauk atas dia.


Saya suka!! Saya suka!! Saya suka thread FNR...macam2 idea utk preparation kalau ada memana ada wat makan2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2010 04:41 PM | Show all posts
Saya suka!! Saya suka!! Saya suka thread FNR...macam2 idea utk preparation kalau ada memana ada wat makan2
serikandi_gurl Post at 25-10-2010 12:52

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
kuih nie mmg sdap..suka mkn..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2017 08:32 AM | Show all posts

Up Up Up

Persediaan resepi utk puasa nnt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-1-2025 11:25 PM GMT+8 , Processed in 0.081358 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list