|
ANEKA KUIH TALAM BERLAUK & KUIH CARA BERLAUK
[Copy link]
|
|
Originally posted by merahsilver at 27-3-2007 11:54 AM
assalamualaikum....sifu6 sumer..saya baru nak join cni..
ermmm alahai....terujanye tgk...xtau mana satu nak cuba.
sumernye mengancam...nanti sy cuba satu saya nak eksen lak kat cni. boleh kan? ...
HAI merahsilver..
selamat datang ke FNR..
cuba lah yg mana berkenan..semenya sedap2 belaka..dijamin..hehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
erkk ada ke kuih cara berlauk..
bukan kuih talam berlauk ke?? |
|
|
|
|
|
|
|
Ni yg selalu saya buat :
Batter :
4 biji telur (suka letak banyak - lembut)
4 cawan tepung
7 cawan santan sederhana pekat
1 sd besar garam
1 sd teh baking powder
1 penutup pewarna kuning
Caranya :
Masukkan dalam blender atau processor dan kisar. Takyah tapis lagi. Simpan dalam 1/2 jam sblm menggunakannya.
Inti :
1 paket daging kisar ramly
1 paket serbuk kari daging
1 sd teh serbuk cili
2 biji bawang besar dicincang
3 ulas bwg putih dicincang
sehiris halia dicincang
3 sd besar mentega untuk menumis
1 sd teh garam
2 sd besar gula
Caranya :
Tumis bahan cincang dan hingga garing dan masukkan serbuk kari dan serbuk cili. Masukkan daging dan garam gula. Sesuaikan rasanya. Sangrai hingga agak kering. Angkat
Bahan Lain :
ghee dan simpulan daun pandan untuk menggris
Acuan belimbing
Hirisan cili merag dan dan sup
Panaskan acuan atas dapur gas beralas tungku (maknanya bukan direct fire) dan gris dengan sedikit ghee mengunakan daun pandan.
Tuang separuh adunan dan tutup biarkan hampir beku tuangkan 1 sd teh inti dan tuang sedikit lg adunan untuk menutupnya. Tutup dan biarkan masak. Cungkil dan keluarkan. Tangkup 2 biji kuih dengan sehiris cili merah dan daun sup. Hidangkan
Selamat mencuba. |
|
|
|
|
|
|
|
kuih nie paling senang buat.....
aku yg x pandai buat kuih nie pun .... menjadik jugak buat |
|
|
|
|
|
|
|
ssuke kuih cara gula je
tp klu jmkn masa panas melecur gk la mulut gula panas |
|
|
|
|
|
|
|
baru je semalam buat utk berbuka & bagi kat jiran2.
this is among the first ever kuih i've made in my life, kira kuih zaman remaja.
tapi selama ni buat kuih cara either yang inti gula atau berlauk, memang tak pernah sukat2. pakai agak2 je, tgk macam dah just nice consistency batter nye, i stopped mixing flour in.
bahan asas telur (depends lah nak buat byk, letak byk), santan, tepung, garam. pukul telur, garam, then masukkan santan, kacau sebati, masukkan tepung until you get the right consistency.
lauk nya saya selalu guna daging. masak lah ikut suka macam mana lauk tu. nak letak sambal ikan bilis pun puleh, apa saje nak letak boleh, tapi saya letak daging je. |
|
|
|
|
|
|
|
kuih cara berlauk....
feberet cikna sekeluarga... yg nie utk majlis tahlil sekali ngan jamuan raya baru2 nie...
|
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by AnitaSabrina at 19-10-2010 17:08
Kuih talam berlauk. Masak semalam. Base : tepung ubi & tepung beras + carrots. Topping minced chicken, potatoes, rempah kurma dll. |
|
|
|
|
|
|
|
Wah, kebetulan baru nk cari thread kuih talam berlauk sbb semalam baru cek hubby tanya samada tahu wat ke tak talam berlauk. Dia kata kuih ni feveret dia. nasib baik thread ni naik first list. Click je..hehe ..nnt nk usha resipi dalam ni leh la bawa ek umah MIL minggu ni ke. |
|
|
|
|
|
|
|
Tgk bekas2 untuk buat kuih talam sumer lawa2..Kite takde bekas kaca cam dalam gambar saudari2 sumer.. apa lagi bekas yg sesuai utk diletakkan ek? Huhu... |
|
|
|
|
|
|
|
Salam, nk tanya bila dh baca berkali resipi kuih talam berlauk bab keladi berparut tu maksudnya apa? jadi tak paham lak jadinya. Keladi - Diparut tu maknanya sagat ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Saya suka!! Saya suka!! Saya suka thread FNR...macam2 idea utk preparation kalau ada memana ada wat makan2
serikandi_gurl Post at 25-10-2010 12:52
|
|
|
|
|
|
|
|
kuih nie mmg sdap..suka mkn.. |
|
|
|
|
|
|
|
Up Up Up
Persediaan resepi utk puasa nnt |
|
|
|
|
|
|
| |
|