|
kek buah sedap kalau dia moist...kalau kering mmg x berapa gemar |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya otai2 kek..harap2 ada yg sudi membantu...
1st time pearl wat kek buah kukus,texture mmg moist..tp berminyak sgt2..sampai bleh perah kek tu kuar minyak..isk...
tp xbes sgt sbb pearl xpandai nk kukus,aritu kukus 2jam,air masuk lam kek,walaupun da tutup ngn aliminium foil...kecewa...
camne uols kukus kek lelama xkasi air masuk ek...aluminium foil tu kena ikat pada loyang ke..xnk kasi air leak masuk...
sbb kecewa dgn cara kukus tu,malam td pearl tukar wat guna bakar lak...suhu 150degress,resepi asal suh bakar sejam..tp pearl nye 25minit da masak...kuar dr oven tu atas die cam merekah sket sbb suhu panas sgt kot...tp die membukit dgn cantik..cuma texture agk dry cam butter kek je kekdahnye...pearl peram dulu,pg td dah x dry sgt dah..ade gak moist sikit...
so persoalannya disini..(hahaha)
boleh x pearl guna kaedah steam bath kalu nk bakar kek buah ni..sbb kekonon nk retain the moisture?...
steam bath ni agk2 ade lebih kurang ngn kukus x?...
tapi....kek buah mmg delisyes....lagi sedap kalu buah2 guna prune (potong kecik2),kurma (potong kecik),kismis itam+kuning, dried apricot (potong kecik)...ceri2 sume x minat..hoho... Last edited by pearl.silver on 11-7-2013 01:17 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Lepas kuar oven,sejukkan.balut dgn aluminium foil simpan DLM peti ais.lepas 2 hari baru mkn |
|
|
|
|
|
|
|
saya sr...xtau nk cube yang mane satu...byk dh resepi saya dah save...tp tunggu mood rajin jer nak buat.. |
|
|
|
|
|
|
|
BOILED FRUIT CAKE |
|
|
|
|
|
|
|
It's killing me!... Recipe please Cik Siti..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|