|
Reply #6 kacang^soya's post
cantikkkkkkkk.......kena pegi jalan2:dia: kat thread pau....jom:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hannan6d at 1-4-2007 11:40 AM
kalau tak silaplah....soulha pun guna double ni untuk buat pau....
resipi cranko...(maaf kalau silap soulha)
betoi dah tu hannan soulha buat pau wajib dah guna resepi cranko..n resepi tu guna double baking...selain dari pau main taram gak letak jer kat mana2 kek..nie gara baking biasa tkderlah..tp still ok jer..cuma double nie kekadang buat jimat2 gak sbb sini cam tkder ..ssh gak nk kirim2 dr malaysia. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kacang^soya at 1-4-2007 01:07 PM
cantik tak naik pau tu kalo pakai DABP ni...nak try nih selalu wat pau pakai yeast kering jer atau beli yg premix tu ...
kalau guna resepi crako tu..yis masih guna juga...tp setakat nie resepi nie menepati citarasa dan tepung mesir nie kot..sbb klu guna resipi lain kureng menjadi.
DABP nie letak masa dh sudah diperap..memula rasa cam pelik..lama2 buat nampak perbezaan dia masa letak DABP dengan tk letak..pau jadi ringan dan gebu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by soulha at 30-7-2006 11:36 PM
mula2 nk minta maaf klu tk kena rumah.. dh Search...kt rempah ratus tk dikomplikasi dah..pastu tk reti nk wat camner..kebetulan tread ni kt atas kena juga kot ngna bahan masakan...klu tk minta tl ...
sue...entahlah sama ke tidak..
yang itam tu akak penah tengok kat kedai india jual rempah
dipanggil cabai pintal..memang untuk masak2 nasi minyak
dan yang sewaktu dengannya..
yang macam akar tu pulak..kalau x silap
banyak dijuak dikedai sengseh...family ginseng..
gunanya untuk buang panas2 dalam badan..
boleh di minum gitu je + air panas didih ..
atau dimasukkkan sebagai bahan campuran renihan sup
atau minuman bagi owg cina...
akak pernah amek benda ni.. rasa macam berangin sikit..
|
|
|
|
|
|
|
|
Cream of Tartar
Nana belek2 kat belakang tadi, ada baca pasal status kehalalan cream of tartar. baru2 ni ada dpt email pasal benda nih.<
Last weekend, masa jln2 kat jusco, ada terjumpa cream of tartar yang dipacking oleh Nona dan ada tanda halal jakim kat situ. Mostly yg saya nampak brg2 keluaran NOna nih ada tanda halal jakim. kalu anda rasa yakin, maka gunakanlah tanpa rasa was was. Dalam info simpanan saya, cream of tartar ni antara lain digunakan utk mengimbangi rasa masam (betul ke ni?) dlm kuih kita cthnya kek buah (correct me kalu salah). substitute utk cream of tartar ni pulak lemon juice or plain vinegar.
Soalan nana pada yg lebih mengetahui, camne nk ganti CoT ni ngan lemon juice, amik juice dia cenggitu je ke? plain vinegar tu cuka mkn yg biasa tu ke?
[ Last edited by Adeknana at 4-4-2007 12:08 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #245 Adeknana's post
lemon juice - perahan lemon, ambil macam biasa....gelekkan lemon tu dulu supaya lebih banyak airnya nanti.....
plain vinegar - cuka biasa warna putih, selalu pakai white vinegar.....bukan cuka balsamic, cyder vinegar atau yang ada flavour.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #247 chempaka_ku's post
TQ chemp.
Ingat bole pakai apple cider vinegar ekekekke |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dewi at 31-7-2006 01:01 AM
errr tak nampak macam bahan masakan pun.... tapi yg warna coklat panjang tu nampak macam nenas batu. tapi yg ni tak kembang pun. Biasa nenas batu ni yg dijual kembang .. asal dari pokok kon. sela ...
mana nak dapatkan nenas batu tu |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by tukul at 29-9-2008 03:42 PM
mana nak dapatkan nenas batu tu
nenas batu ni..bukan orang buat ke....cuba cari kat orang jual akar2 kayu... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #245 Adeknana\ catat
Ni rimbun amik kat internet... nampaknya ianya by-product from wine... now rimbun pon waswas nak guna... any idea from others tak?
Cream of tartar is a by-product of the wine industry. A crystalline acid forms on the inside of wine barrels. The barrels are scraped and the sediment is purified and ground to form cream of tartar. Cream of tartar is used to stabilize egg whites when making meringue or as an addition to certain frostings to produce a creamy product.
Equivalents
1 oz., 3 tbsp.
Ingredient Substitutions
lemon juice (3 x quantity) or vinegar (3 x quantity) |
|
|
|
|
|
|
|
kat mana nak cari cooking chocolate brand Tulip tu..Ramai org kata yg cooking coklat ni sedap.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|