|
Post Last Edit by jellybee at 2-8-2010 19:56
Salam semua, seperti yang di janjikan nie dia resepi Talam Lapis Ubi
TALAM LAPIS UBI KAYU
Uploaded with ImageShack.us
A. Bahan-bahannya (Lapisan kuning)
900 gm ubi kayu parut
500 gm gula pasir
180 ml santan pekat
180 ml air pandan
60 gm tepung jagung
45 gm tepung gandum
2 biji telur ayam
½ tsp garam
Pewarna kuning
Caranya:
Blend kesemua bahan hingga menjadi halus. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
B. bahan-bahannya (lapisan coklat)
150 gm gula pasir
150 gm gula merah
120 gm tepung gandum
120 gm tepung jagung
600 ml santan pekat
200 ml air biasa
3 biji telur ayam
1 tsp garam
Caranya:
1. Blend kesemua bahan2 di atas hingga sebati
2. Bahagikan kepada 3 bahagian
3. Panaskan pengukus
4. Sapu minyak pada acuan Loyang dan panaskan
5. Tuangkan adunan kuning dan kukus selama 5-6 minit.
6. Bila adaunan kuning dah keras (jgn terlalu lama sgt) baru tuang adunan coklat
7. Buat selang seli, hingga selesai semua aduanan. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Reply 664# sitipayung
kalo nak buat talam, loyang kena sapu minyak dulu ye....pastu alas ngan plastik lebih besor dari loyang supaya bila talam dah masak senang diangkat guna plastik yg terjulur keluar tu aje....pastu dah sejuk ambik ruler yg dibalut ngan plastik, potonglah...guna pisau plastik...loyang guna 10x10...elok semuat kotak 10x10...slmt mencuba.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 562# cikna99
kalo yg terlebih budget tu boleh le beli pengukus trio kat carefour....guna letrik....takde le panas kat dapur tu....talam pun cantik, takde le jerawat batu tp trio tu kena tambah air selalu.....tapi mklang takmo la sbb tok guru mklang kata byk pakai letrik...pastu lambat lak masak talam tuh...mklang punya pengukus tecik jadi guna kuali aje cam zaman mak2 dulu.. |
|
|
|
|
|
|
|
tak pernah try lagi huhu, insyaAllah nak cuba buat nnt.. |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by sweetlilly01 at 23-11-2010 15:05
kasi up sket
Talam suji Resipi kak Liza
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Reply 683# MAKLANG
kelakar la maklang...kuih talam ade jerawat batu ke |
|
|
|
|
|
|
|
kasi up sket
Talam suji Resipi kak Liza
sweetlilly01 Post at 23-11-2010 15:00
jeles btul tgk talam ni, cantik dan tertarik ...nak buat malas |
|
|
|
|
|
|
|
slm,
jom bf dgn kuih talam keladi..sedapppp..
Nk tnya pd org yg biasa buat kuih talam..anta dunan tpg beras dgn tpg gndum yg mana plg sdp..
Mlm td sya 1st time terjebak dgn kuih talam..buat talam keladi..lapisan bwh(tpg beras + tpg ubi skit)..puas hati..keras elok x lembik..lapisan ats bmslh skit(dlm byk2 resipi kuih tlm keladi..sya pilih yg adunan guna tpg beras, tak cmpur tpg gndum)..pg td bile ptg..part yg tgh..cm lembik skit.pd hal tgk fizkal pemukaan ats..elok cntik..bila ptog..terasa sedikit lembik..
Mgkin nxt time sya kena tmbh sedikit tpg gndum..
ADA siapa2 berpglmn dgn talam keladi. |
|
|
|
|
|
|
|
kuih lapis keras
nak tanya sesiapa disini yang tahu..
kenapa kuih lapis saya keras, walau mengikut sukatan yang betul,
salah bancuhan ke? salah adunan ke? terlebih bahan ke? terkurang bahan ke?
plsss..
resipi: 250gm tepung gandum
100gm gula
500gm santan cair
tolong sesiapa yang tahu, dimanakah kesilapan kuih lapis saya ini.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 1# kaknab
harap dapat ajukan soalan ini di thread aneka kuih talam..klik link di bawah ini ya
http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=178992&extra=page%3D1 |
|
|
|
|
|
|
|
Kuih Talam Tokyo
cupcakes Post at 24-3-2011 17:46
amboih nama..hehehehe..tak nak share resepi ke? kuih talam cup lawa laa.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 692# Kacip_Fatimah
tulah nama talam ni lain sikit..bukan disebabkan tsunami baru-baru nih ye
ni Cup share resipi..ambik dr blog Yatie@ Sinar Kehidupanku...
Bahan Utk Lapisan Bawah
- 1 cawan sago (cuci dan toskan)
- 1 paket suon (bungkusan kecil, di rendam dan dipotong)
- 1/2 cawan kelapa parut
- 1/2 cawan santan
- secubit garam.
Cara-Cara
Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suon berasingan dan potong kecil.
Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak. Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Bahan Utk Lapisan Atas
- 4 biji telor
- 1 cawan gula
- 3 cawan santan pekat
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan tepung hong kue
- pewarna kuning dan hijau
Cara-Cara
Campurkan semua bahan dan blend rata.
Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian.
Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning.
Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan kukus selama 10 minit.
Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.
Pssst Kacip buatlah..nanti tepek gambar yaaa... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Wahhhhh best sgt2 ngkorang ni.spoting moting....lah...t nak buat jugak talam..pandai korang ni.menalam.suka2 kt korang...x dekut ilmu. |
|
|
|
|
|
|
|
puansri posted on 10-6-2007 09:48 PM
TALAM KELADI (dalam mahir memasak...langkah- demi langkah-keluaran karangkraf)
Lapisa ...
saya pernah makan yg dia potong dadu sengkuang dlm talam keladi..
sedap jugak..crunchy...
x confident nak buat kuih tradi..kalau kek lapis..boleh lagi..
ingat nak gi kelas buat talam..rm180 utk 10 jenis talam...
|
|
|
|
|
|
|
|
Talam labu ku lembek lotekkkkkkkkk.hwuaaaa nangis.loyang besaw laktuh..yg bhagian atas becampo bhgian atas becampur bhgian bawah....geramnyer.. |
|
|
|
|
|
|
|
geramya tengok talam2 kat sini....sabtu ni nk g blajo kueh talam..... |
|
|
|
|
|
|
| |
|