CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Neksu

RESEPI DAGING

[Copy link]
Post time 31-3-2011 10:10 AM | Show all posts
suka makan..tp tak reti nak buat..dan tak dan nak buat...leh jual ngan saya ker?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-3-2011 10:15 AM | Show all posts
sy blum buat utk jualan lg...try la tanam minat memasak,mkn buatan tgn sndri lbh puas hati....
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2011 02:56 PM | Show all posts
Reply 4# leylapple


   saya ada jual serunding. Kalau berminat boleh order
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2011 03:29 PM | Show all posts
daging korban nanti byk....boleh buat serunding ni...
pernah buat sekali...mmg penat nak mengacau smpai kering...
tapi nak mkn punye pasal....terpaksa...

mekasih resepinye yer....
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 09:38 PM | Show all posts
wah x semudah itu ek nak wat, bab makan mmg best tapi bab nak buat mmg mim aliff las selalu mak mertua watkan atau tempah kat member yg balik kelantan
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2011 10:01 AM | Show all posts
Reply 8# fatehana

selalu mak mertua watkan atau tempah kat member yg balik kelantan


Owh....tu adalah "resepi serunding tunjuk-tunjuk"  Teha.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-3-2012 12:24 AM | Show all posts
lepas ni bayar je, sebab aku dah  dapat rasakan keseksaan orang membuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2012 01:58 AM | Show all posts
sempoi jer nih... sendiri bikin sendiri bg nama...



Daging Goreng Itamanis

A
200 gm daging - potong kecil, cuci dan toskan airnya
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos lada hitam
1/2 sudu besar madu
1/2 besar cili kisar
1 sudu kecil bawang putih cincang
1/2 biji jus limau kasturi
B
3 sudu besar minyak masak
hirisan batang saleri, cili merah dan cili hijau.

Campurkan semua bahan (A) ke dalam mangkuk, gaul dan perap lebihkurang 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan perapan tadi. Goreng hingga air kering. Kalau daging masih belum empuk, tambahkan air, goreng lagi hingga empuk.
Bila air dah kering, masukkan semua bahan hirisan. Gaul sebati.
Angkat dan hidangkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-3-2012 11:06 AM | Show all posts
thanks for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 12:20 PM | Show all posts
opss...mgkin slh fhman sikit..yup terasa berempah..jitan sya tumbuk halus
azzu_me1 Post at 24-11-2010 15:10


patutlah husband u terasa jintan2 tu, u tumbuk rupanya..kalo tumbuk pastikan hancur sumer dik....

buat begini aje kalo nak sedap, u goreng kejap jintan2 tu sumer pastu u blend, tak perlu tumbuk...insyaAllah mesti sedap..takdelah husband u tergigit jintan....beza antara beli serbuk jintan yg dah siap tu tak sama rasa dgn yg buat sendiri....sendiri bikin baunya wangi....dan jgn letak byk sgt jintan2 tu lak...cuba sampai dpt sukatan yg betui...utk 1/2 kati daging 1st @ 1 1/2st dah memadai...itu pendapat akak yg kerap kali jugak masak daging msk hitam manis nih....hingga kini, maskan ni jadi hidangan kenduri kendara dan salah satu menu masakan pengantin...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2012 12:48 PM | Show all posts


RESEPI STEW DAGING
asal : resepi.raidah
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan:

500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang - resepi di bawah

1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je

1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
Cara-cara

Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2012 12:25 PM | Show all posts
Sapa-sapa boleh letak resepi daging hitam mak lang? Check kat first page mcm dah kena cropped. Nak masak masa berbuka nanti
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2012 02:14 PM | Show all posts
cepheid posted on 22-7-2012 12:25 PM
Sapa-sapa boleh letak resepi daging hitam mak lang? Check kat first page mcm dah kena cropped. Nak m ...

tlg tempek, ambil dr blog maklang..

Daging Masak Hitam Manis
Sumber : mak


Bhn
1 kati daging – dihiris dan direbus bersama kicap (air rebusan jgn dibuang)
1/2 cwn kicap manis (cap kipas udang)
3sb cili kering kisar (ikut suka pedas, kalo nak pedas lagi..tambahlah)


Bhn Kisar – asingkan kepada 2 bhg. (satu untuk digaul bersama daging dan satu lagi utk tumisan)
3sb jintan manis
3sb jintan putih
3 Bwg putih
4 Bwg merah
Halia


Bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga
Asam keping


Cara
1. Daging yang dipotong/dihiris nipis – direbus bersama kicap. (Air rebusan jgn byk sangat sbb daging keluarkan air rebusan)
2. Bila daging dah empuk, gaul sedikit dengan bhg. kisar, goreng kejap jer.
3. Ketepikan daging tadi..sekarang masukkan pula lebihan bhn. kisar tadi utk ditumis.Masukkan cili kering (kalau suka pedas taruh lebih), kacau sebati.
4. Masukkan pula air rebusan tadi dan juga daging, gaul sampai rata.
5. Masukkan asam keping,b.lwg,kkmanis dan buah pelaga.
6. Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi (maklang selalunya tambah lagi kicap bior hitam pekat)
7. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat, bulehlah diangkat dan dihidang ngan nasi putih or nasi minyak.

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2012 04:24 PM | Show all posts
leotazz818 posted on 23-7-2012 02:14 PM
tlg tempek, ambil dr blog maklang..

Daging Masak Hitam Manis

Tq leo!   Apa blog mak lang ye?

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2012 08:20 AM | Show all posts
cepheid posted on 23-7-2012 04:24 PM
Tq leo!   Apa blog mak lang ye?

tgk signature kat posting maklang.. ada tulis
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
hihihi..klu masak simple kicap pon sedap daging nie..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-1-2025 10:59 PM GMT+8 , Processed in 0.110815 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list