|
suka makan..tp tak reti nak buat..dan tak dan nak buat...leh jual ngan saya ker? |
|
|
|
|
|
|
|
sy blum buat utk jualan lg...try la tanam minat memasak,mkn buatan tgn sndri lbh puas hati.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 4# leylapple
saya ada jual serunding. Kalau berminat boleh order |
|
|
|
|
|
|
|
daging korban nanti byk....boleh buat serunding ni...
pernah buat sekali...mmg penat nak mengacau smpai kering...
tapi nak mkn punye pasal....terpaksa...
mekasih resepinye yer.... |
|
|
|
|
|
|
|
wah x semudah itu ek nak wat, bab makan mmg best tapi bab nak buat mmg mim aliff las selalu mak mertua watkan atau tempah kat member yg balik kelantan |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 8# fatehana
selalu mak mertua watkan atau tempah kat member yg balik kelantan
Owh....tu adalah "resepi serunding tunjuk-tunjuk" Teha..... |
|
|
|
|
|
|
|
lepas ni bayar je, sebab aku dah dapat rasakan keseksaan orang membuatnya |
|
|
|
|
|
|
|
sempoi jer nih... sendiri bikin sendiri bg nama...
Daging Goreng Itamanis
A
200 gm daging - potong kecil, cuci dan toskan airnya
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos lada hitam
1/2 sudu besar madu
1/2 besar cili kisar
1 sudu kecil bawang putih cincang
1/2 biji jus limau kasturi
B
3 sudu besar minyak masak
hirisan batang saleri, cili merah dan cili hijau.
Campurkan semua bahan (A) ke dalam mangkuk, gaul dan perap lebihkurang 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan perapan tadi. Goreng hingga air kering. Kalau daging masih belum empuk, tambahkan air, goreng lagi hingga empuk.
Bila air dah kering, masukkan semua bahan hirisan. Gaul sebati.
Angkat dan hidangkan. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
opss...mgkin slh fhman sikit..yup terasa berempah..jitan sya tumbuk halus
azzu_me1 Post at 24-11-2010 15:10
patutlah husband u terasa jintan2 tu, u tumbuk rupanya..kalo tumbuk pastikan hancur sumer dik....
buat begini aje kalo nak sedap, u goreng kejap jintan2 tu sumer pastu u blend, tak perlu tumbuk...insyaAllah mesti sedap..takdelah husband u tergigit jintan....beza antara beli serbuk jintan yg dah siap tu tak sama rasa dgn yg buat sendiri....sendiri bikin baunya wangi....dan jgn letak byk sgt jintan2 tu lak...cuba sampai dpt sukatan yg betui...utk 1/2 kati daging 1st @ 1 1/2st dah memadai...itu pendapat akak yg kerap kali jugak masak daging msk hitam manis nih....hingga kini, maskan ni jadi hidangan kenduri kendara dan salah satu menu masakan pengantin... |
|
|
|
|
|
|
|
RESEPI STEW DAGING
asal : resepi.raidah
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan:
500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang - resepi di bawah
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
Cara-cara
Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sapa-sapa boleh letak resepi daging hitam mak lang? Check kat first page mcm dah kena cropped. Nak masak masa berbuka nanti |
|
|
|
|
|
|
|
cepheid posted on 22-7-2012 12:25 PM
Sapa-sapa boleh letak resepi daging hitam mak lang? Check kat first page mcm dah kena cropped. Nak m ...
tlg tempek, ambil dr blog maklang..
Daging Masak Hitam Manis
Sumber : mak
Bhn
1 kati daging – dihiris dan direbus bersama kicap (air rebusan jgn dibuang)
1/2 cwn kicap manis (cap kipas udang)
3sb cili kering kisar (ikut suka pedas, kalo nak pedas lagi..tambahlah)
Bhn Kisar – asingkan kepada 2 bhg. (satu untuk digaul bersama daging dan satu lagi utk tumisan)
3sb jintan manis
3sb jintan putih
3 Bwg putih
4 Bwg merah
Halia
Bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga
Asam keping
Cara
1. Daging yang dipotong/dihiris nipis – direbus bersama kicap. (Air rebusan jgn byk sangat sbb daging keluarkan air rebusan)
2. Bila daging dah empuk, gaul sedikit dengan bhg. kisar, goreng kejap jer.
3. Ketepikan daging tadi..sekarang masukkan pula lebihan bhn. kisar tadi utk ditumis.Masukkan cili kering (kalau suka pedas taruh lebih), kacau sebati.
4. Masukkan pula air rebusan tadi dan juga daging, gaul sampai rata.
5. Masukkan asam keping,b.lwg,kkmanis dan buah pelaga.
6. Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi (maklang selalunya tambah lagi kicap bior hitam pekat)
7. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat, bulehlah diangkat dan dihidang ngan nasi putih or nasi minyak.
|
|
|
|
|
|
|
|
leotazz818 posted on 23-7-2012 02:14 PM
tlg tempek, ambil dr blog maklang..
Daging Masak Hitam Manis
Tq leo! Apa blog mak lang ye?
|
|
|
|
|
|
|
|
cepheid posted on 23-7-2012 04:24 PM
Tq leo! Apa blog mak lang ye?
tgk signature kat posting maklang.. ada tulis
|
|
|
|
|
|
|
|
hihihi..klu masak simple kicap pon sedap daging nie.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|