|
Pencipta biskut Famous Amos, 'Wally' Amos meninggal dunia
[Copy link]
|
|
sbb area2 org ulit hitam mcm kat west africa sana
termasuk dlm spice route, jadi makanan dorang sedap2 juga
byk lidah atas muka bumi ni yg boleh accept
ikutkan makanan mat saleh yg ada spice2 byk influence
dari org kulit hitam juga, ikutkan omputeh masak daging garam pun tak bubuh
dia kira mcm kat malysia ni area borneo, kurang pakai rempah2
kita sjung payah nk telan. kalo china utara plak tak boleh telan makanan china selatan
pasal china utara mcm xin jiang tu dlm laluan spice route. gitu
|
|
|
|
|
|
|
|
Bukan nandos ni founders dia orang putih dari south africa ke?
|
|
|
|
|
|
|
|
South Africa tu 80-85% population dia black ppl org asal2 africa
tempat dorang mmg ada spice dah selain yg dorang trade dari nigeria
omputeh tu kat situ tak ramai, byk yg mendatang pun dari belanda
makan dorng lg banyak variety dan dorang makan nasik juga,
tu sbb nandos tu ada nasi, omputeh mana makan nasik
ada menu tu rupa lebih kurang gulai2 kat asia ni je
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by Samerosie at 23-8-2024 02:27 PM
justchu replied at 23-8-2024 02:10 PM
South Africa tu 80-85% population dia black ppl org asal2 africa
tempat dorang mmg ada spice dah s ...
Tak, i ckp founders nandos are white bukan black people. Also peri peri sauce is portugese coincidentally guna cili padi yg ada kat afrika.
Btw, ada je mat salleh makan nasi. They are called the italians and the spaniards. |
|
|
|
|
|
|
|
ya founder mmg white ppl, tp menu tu menu org asal. org yg makan spice
|
|
|
|
|
|
|
|
dulu2 Europeans ni lepas menjajah asia/sipce route
dorang ada kepercayaan beras adalah makanan miskin Asia
kalo makan banyak nasi, akan jadi buta
sampai la europe mengalami zaman gelap,
penduduk dorang banyak mati akibat wabak
so tak ramai tenaga buruh utk usahakan gandum
gandum kena pakai byk tenaga manusia
akhirnya dorang terpaksa tanam padi,
walopun malu sbb bongkak, terpaksa makan nasik juga
takut kang mati kebulur
dorang start tanam kat belah2 italy
tp masa tu beras mahal dan dorang kenakan cukai
masa tu lah terhasil "risoto" kat itali, nasik penuh keju
pastu dorang baru jumpa resepi nasik tu boleh makan sama ayam
sedap rupanya, pastu tambah2 spice lg sedap gila walopun kita tgk lembik2 aje rupa dia
pastu berjangkit smpai ke britain
omputeh britain siap buat puding nasik
haaaa gitu, baru dia tau betapa sedap makanan asia ni lg2 tambah spice
idakla plain aje mcm makanan asal dia
ini aku baca kat forum ni jugak dlu siap ada sumber
zaman dinasour dlu ada tok nenek forum discuss pasal makanan ni
|
|
|
|
|
|
|
|
justchu replied at 23-8-2024 02:29 PM
ya founder mmg white ppl, tp menu tu menu org asal. org yg makan spice
Org yg makan spice tu la portugese dek. The same people yg introduced cili to afrika, philippines, malaysia etc. Kan kita belajar time sejarah dulu? Kalau dernag x dtg tak ada la masak lomak cili api. |
|
|
|
|
|
|
|
justchu replied at 23-8-2024 02:50 PM
dulu2 Europeans ni lepas menjajah asia/sipce route
dorang ada kepercayaan beras adalah makanan misk ...
Rice is not native to europeans belah2 western europe sbb camne nak tanam dek cuaca tak sesuai but potatoes mmg senang hidup. Tak pernah lak dengar pasal derang fikir mkn nasi boleh jadi buta. |
|
|
|
|
|
|
|
justchu replied at 23-8-2024 01:29 PM
org melaka kalo nk makan asam pedas sedap
adalah asam pedas masakan kat rumah sndiriatau kat kendur ...
Meh alamat nak datang makan asam pedas homemade org melaka kak. |
|
|
|
|
|
|
|
kalo ada org melaka jemput kenduri
cuba tanya menu dorang
kebiasaannya asam pedas daging
kalau dlu2 merasa asam pedas ikan parang
atau ikan tenggiri sbb dlu ikan murah kat melaka
skrg daging je lah...ikan dah mahal
bole try kalau yg jenis masak ramai2 sekampung tu
kalau katering susah nk ckp sedap ke tak
|
|
|
|
|
|
|
|
spice bukan sekadar cili je
buktinya rendang dah ada sebelum kedatangan portuguese
sbb dalam hikayat amir hamzah, ada pantun atau sajak yg tulis "merendang kambing"
dan cili tu walopun dtg dari mexico sana
yg byk guna cili mmg dekat spice routes area
eropah memasarkan aje
bukan dorang makan sgt
|
|
|
|
|
|
|
|
uols lupe lagi satu spices asia ni jadi rebutan yurop zaman dulu sebab utk panaskan badan jugak. sebab tu spices dulu mahal cuma geng2 royalty dan orka ja mampu pakai tu. spices mcm bunga cengkih, kulit kayu manis, ginger, depa letak dalam teh. mcm pepper tu plak letak dalam makanan.
cuisines yurop zaman dulu sbnrnye sgt terhad. mungkin sebab sistem ufti tu sendiri. yelah dulu kan kt yurop banyak sgt tuan tanah title lord la baron la marquess la.
|
|
|
|
|
|
|
|
justchu replied at 23-8-2024 03:29 PM
spice bukan sekadar cili je
buktinya rendang dah ada sebelum kedatangan portuguese
sbb dalam hika ...
Okeh. |
|
|
|
|
|
|
|
berebut2 sampai sanggu beebunuh2 kan, kesiannn kat tempat dorang takde.
kalo baca pasal berebut monopoli rempah esp lada hitam tu sadis sgt
lg satu dorang ni kaki claim, contoh nama2 buah, pokok byk melayu punya
dorang ambik tukar jadi omputeh punya
ramai yg tak tau sbb sejarah dah kena padam
hujung2 yg tulis pasal claim2 pun org dia jugak
|
|
|
|
|
|
|
|
Lama tak makan biskut ni. Sedap tapi manisnya ya ampun |
|
|
|
|
|
|
| |
|