CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mamaezah

Dukacita Dimaklumkan, Warrior Ditutup Sementara Waktu Berkuatkuasa 20 May 2020

[Copy link]
Post time 19-9-2013 03:12 AM | Show all posts
MIL pandai masak. dari kecik spouse biasa makan sedap. spouse sendiri pun terrer masak. baru nak belajar masak.

dulu masa awal asyik repeat lauk yg sama jadi bosan. jadi kami bila makan di luar take note apa makanan yang sedap. balik cari di google or youtube. cuba buat balik masakan yang sedap tu kat rumah.

kalau bagi lauk pauk melayu ni boleh tengok di myresipi. mana bagi komen banyak kata sedap, lauk tu boleh cuba. sebelum ni pening juga nak masak apa. anyway tiap hari saya buat jadual supaya lauk tak sama. buku chef hanieliza tu mudah juga resipi nya.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-9-2013 12:30 PM | Show all posts
Nasib baik laki aku ni kalau aku masak tak sedap pun dia senyum je habiskan. Dah licin baru dia komen tak sedap. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 03:10 PM | Show all posts
Hana posted on 18-9-2013 09:22 AM
ikan rebus ke ikan panggang?

mana ada ikan rebus. ikan rebus biasanya utk buat kuah la ...

Rebus yang.....aku sendiri tak pandai nak buat. kalau hubby nak makan, dia terpaksa rebus sendiri.

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 03:24 PM | Show all posts
zie_haqqin posted on 30-9-2013 03:10 PM
Rebus yang.....aku sendiri tak pandai nak buat. kalau hubby nak makan, dia terpaksa rebus sendir ...

mcm lauk singgang ajek nie?

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 11:30 AM | Show all posts
SINGGANG...REBUS PUN ADA LAH YANG, MY HUBBY NI, DIA TAK MAU SINGGANG JOHOR. DIA NAK SINGGANG KELANTAN ATAU IKAN REBUS KELANTAN. IKAN REBUS KELANTAN. PROSES REBUSNYA.....BEGINI.

Letakkan selapis asam keping di dasar periuk, kemudian susunkan ikan yang nak direbus ( ikan tongkol atau mabong..or kembung). selepas di susun, taburkan segenggam garam, jika ikan banyak, buat lapisan seperti dinyatakan tadi. masukkan air, sehingga 1 inci lebih tinggi dari paras ikan tadi. Dan rebuskan ikan tersebut sehingga masak.

Ikan ni kalau di tebus berulang kali....rasanya jadi syok, kalau air rebusan dah kering, ikan yang telah di rebus boleh di goreng semula dan hiriskan cili dan bawang besar, untuk di goreng bersama. Rasanya mabelesss......

Tapi air tangan ku tak menjadi nak buat ikan rebus ni, nak kena mak mertua atau kakak ipar ja....baru...lah betul-betul nikmatnya rasa ikan rebus ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 11:37 AM | Show all posts
Dah jadi habit sebelum nak masak, memang biasa tanya husband nak makan apa.
Bukan apa, kalau boleh biar ikut selera dia.
Kalau ikut selera aku, takut tak berhabis makanan tu nanti.
Selera husband aku memang mudah sangat, kalau sambal kacang hari-hari pun dia ok.
Aku je lah, tak lalu.
Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-2-2025 06:25 AM GMT+8 , Processed in 0.049192 second(s), 17 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list