View: 10323|Reply: 0
|
KELEBIHAN COLLAGEN / KOLAGEN SISIK IKAN TALAPIA
[Copy link]
|
|
Antara sumber kolagen terbaik ialah kolagen bersumber ikan laut dalam, kerana mempunyai nilai protein yang tinggi dan jauh daripada pencemaran.Setakat ini sumber collagen yang terdapat pada ikan ialah dari sisik atau kulit ikan yang mana kolagen ini adalah salah satu kandungan yang terdapat banyak produk suppliment kecantikan.
COLLAGEN KULIT IKAN TALAPIA MERAH
ikan merah sumber kolagen terbaik dan tahan lasak
- Sangat lasak dan elastik
- Kepaduan sel yang sangat tinggi
- Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
KELEBIHAN KOLAGEN IKAN :
- MOLEKUL KECIL
kolagen ikan yang digunakan berfungsi untuk mudah diserap ke dalam tubuh.
- KOLAGEN IKAN
sangat mudah dihadam dan membantu membentuk semula kolagen yang kian menyusut pada
bahagian sendi, tulang, kulit dan lain-lain.
- KERAP DIGUNAKAN
Tujuan kesihatan seperti membantu meredakan risiko osteoathritis, osteoporosis dan
arteriosclerosis. Kajian klinikal awal menunjukkanpengambilan kolagen ikan pada
sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.
SUMBER BERITA DARI The Star dan Berita harian memaparkan kejayaan sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) menjalankan kajian menghasilkan kolagen daripada kulit ikan tilapia. :
"Kami ialah yang pertama di rantau ini yang menghasilkan kolagen akuatik yang benar-benar diyakini status halalnya. - Prof Dr Jamilah Bakar (Pengarah Projek, Fakulti Teknologi dan Sains Makanan )"
PROSES MENDAPATKAN SERBUK KOLAGEN DARI KULIT IKAN
Terdiri daripada 4 peringkat iaitu :
1. Pembersihan Kulit Ikan > kulit ikan dibersihkan untuk menghilangkan kotoran dan lendir menggunakan beberapa bahan kimia tidak berbahaya.
2. Pengekstrakan Menghasilkan Kolagen > menggunakan beberapa gabungan bahan kimia bergantung kepada kulit ikan dan kolagen yang ingin dihasilkan. Sesetengah kulit ikan akan menghasilkan kolagen yang bergred tinggi dan yang lainnya menghasilkan kolagen bergred sederhana dan rendah.
3. Pembersihan Kolagen > Proses pembersihan bahan kolagen juga dilakukan dalam beberapa peringkat bagi meningkatkan peratus kandungan kolagen bergantung kepada produk yang ingin dihasilkan sama ada untuk makanan atau farmaseutikal. Kolagen untuk produk farmaseutikal agak remeh dan memerlukan tiga hingga empat proses berbanding makanan
4. Penghasilan Serbuk Kolagen > kaedah pengeringan dan pembekuan dan kebanyakan kolagen dihasilkan menggunakan kaedah pengeringan bagi menghasilkan serbuk kolagen sebelum dibungkus dan dikategorikan mengikut produk yang ingin dihasilkan.
COLLAGEN MEMPUNYAI RANGKING TERSENDIRI.
Antaranya ialah :
1. Gelatin Khinzir (Highest Ranking
2. Ikan Talapia
3. Bovine (Haiwan)
4. Tumbuhan Dan Sayuran
5. Soya
Source : http://khaizabeautyshop.blogspot.com/2013/02/kelebihan-collagen-kolagen-sisik-ikan.html
|
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Wanita & Lelaki
|