|
Resepi Oleh : Cik'Iza
Rujukan : My Resepi
250 gm mee kuning
40 gm taugeh
Bahan untuk kuah
2 biji bawang putih ~ diracik halus
1 sudu besar minyak masak
1cm halia ditumbuk
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil pati ikan bilis
sedikit lada sulah
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
Kaedah Penyediaan
Panaskan minyak
Tumis bawang putih hingga kekuningan dan garing
Angkat bawang putih dan ketepikan
Baki minyak tadi tumiskan halia hingga naik bau
Masukkkan kicap manis, sos tiram, air dan kicap pekat.
Biar mendidih.
Masukkan lada sulah dan pati ikan bilis
Perasakan dengan garam dan gula jika perlu
Renihkan kuah hingga pekat
Ok dah siap kuah, sekarang kita sediakan pula supnya
SUP
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
3 cawan air
1 sudu kecil pati ikan bilis
fish cake dan fish ball
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
Kaedah penyediaan
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau
Masukkan air dan biar mendidih
Masukkan pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake dan sikit garam
Biar mendidih
Dah pun siap sup kita, sekarang bagaimana pula kita nak sediakan mee ni
Mula kita celur mee kuning dahulu, tapis dan letakkan dalam pinggan
Kemudian kita celurkan taugeh, tapi dan letak atas pee dlm pinggan tadi
Tuangkan kuah kicap kita tadi
taburkan daun bawang , dan bawang putih yang kita dah goreng tadi
Jika ada ayam goren, ayam madu atau ayam hainan bolehlah di hiris dan di letakkan untuk di makan bersama
Mee ni di makan bersama Sup bebola tadi
Tambahkan sambal kicap atau cili jeruk untuk rasa yang lebih terangkat
Tak sangka rupanya sedap mee kicap ni..
kredit:azlita masam manis
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|