View: 10533|Reply: 45
|
Cara Paling Mudah Elak Epal Lebam Selepas Dipotong
[Copy link]
|
|
Oleh Izzah Abbasy
Makan epal untuk diri sendiri pasti tak susah dan tidak hairan langsung jika epal bertukar lebam selepas digigit atau dipotong. Janji makan. Betul tak?
Tetapi menjadi tak 'best'nya jika kita hidangkan kepada tetamu. Malu pun malu. Bila epal sudah kelihatan keperangan atau lebam, nampak seperti epal buruk. Sedangkan epal tersebut baru sahaja dibeli.
Jadi, bagaimana cara mudah untuk mengelakkan dari epal lebam selepas dipotong? Ikut tip yang telah disediakan. Selamat mencuba!
1. Air Garam
Sediakan semangkuk air dan tambah secubit garam, kemudian rendamkan epal yang telah dipotong ke dalam air tersebut.
2. Madu
Campurkan dua sudu madu dengan segelas air. Kemudian, rendam epal yang telah dipotong ke dalam ke dalam air tersebut.
3. Jus lemon
Perah lemon ke dalam air dan rendam potongan epal itu ke dalam air tersebut selama beberapa minit. Kemudian toskan sebelum dimakan.
|
|
|
|
|
|
|
|
wahhh senang je petuanya...boleh try. Tq2.. |
|
|
|
|
|
|
|
bgsnya info ni..leh try |
|
|
|
|
|
|
|
Nt nk try air lemon lak mesti rasa masam2 manis |
|
|
|
|
|
|
|
kimchipedas replied at 30-8-2016 05:19 PM
Nt nk try air lemon lak mesti rasa masam2 manis
Yang jus lemon tu, pucca buat memang berkesan. Member time belajar tu tunjuk |
|
|
|
|
|
|
|
Saya tau guna jus lemon je. Good ek ada other alternatives. Bole guna time lemon xdok. |
|
|
|
|
|
|
|
Selalu guna garam je..senang..hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Selalu guna garam je..senang..hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
selalu tau guna garam je.. xsgka byk lg bahan boleh pakai |
|
|
|
|
|
|
|
Harus akn practice lps ni |
|
|
|
|
|
|
|
yg rendam ngan air garam tu biasa buat
tips yg madu ngan lemon nnt boleh cuba |
|
|
|
|
|
|
|
ooo slalu guna garam je.. ok good info |
|
|
|
|
|
|
|
Slalu rendam air garam kejap. Pastu bilas. Bawak g ofis tak lebam pn |
|
|
|
|
|
|
|
same la...slalu guna air garam je.bagus la ade alternative lain.
tp..garam for sure ade kat umah..confirm x lebam epal tu. |
|
|
|
|
|
|
| |
|