View: 5771|Reply: 28
|
Sensasi Popia Pisang, Terliur Kita Dibuatnya!
[Copy link]
|
|
Dah dekat waktu nak 'lunch' ni, mulalah perut bergurindam minta diisi. Tatkala pelbagai menu menari-nari dalam fikiran, tiba-tiba terbayangkan gabungan pisang dan popia. Fuh, macam resipi sensasi saja!
Bagi anda yang belum pernah merasa kelazatan popia pisang, mari lihat macam mana nak buat kuih sedap ini. Dah sedia? Jom!
Foto: Blog Che Mat Gebu
Bahan-bahannya:
8-10 biji pisang emas
8-10 keping kulit popia
Secubit garam halus
4 camca besar gula aising
1 camca teh serbuk kulit kayu manis (gaul rata bersama gula)
Ais krim vanilla secukupnya - opsyenal)
Coklat urai (chocolate rice) secukupnya untuk hiasan - opsyenal
Cara membuatnya:
Foto: Blog AIMZF
1. Kupas kulit pisang dan gaul dengan sedikit garam halus (Untuk beri rasa berlemak pada pisang).
2. Ambil sebiji pisang dan bungkus dengan sekeping kulit popia (sama seperti membuat popia), basahkan hujung kulit popia dengan air atau putih telur, dan gulung kemas. Buat hingga siap untuk baki pisang dan kulit popia. Ketepikan.
Nota: Kena gulung kemas-kemas kerana dikhuatiri popia pecah dan madu pisang meleleh keluar menyebabkan popia berminyak dan minyak akan meletup-letup.
3. Panaskan minyak untuk goreng terendam (deep-fried). Goreng popia pisang tadi dengan api sederhana dan balik-balikkan agar masak sekata. Bila kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas 'kitchen paper towel'.
Cara Menghidangnya:
1. Belah popian menjadi dua (terpulang citarasa).
2. Ayakkan sedikit gula aising dan serbuk kulit kayu manis atasnya (tak letak serbuk kulit kayu manis pun tak mengapa).
4. Cedokkan aiskrim vanilla dan taburkan sedikit coklat rice (opsyenal)
Siap dihidang! Pelbagai cara boleh digunakan untuk menghidang popia pisang ini. Semuanya terserah kepada kreativiti masing-masing. Nak sumbat cheese, oreo, atau apa saja yang anda mahu pun boleh.
Selamat mencuba! - CARI
Kredit resipi: Blog Che Mat Gebu |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapp.. pernah try jugak.. Tp atas pisang taburkan ngan gula perang sikit. |
|
|
|
|
|
|
|
iols mmg gemor pishang cheeseee
huhuhu
xda kaitan eh..
ok byee
|
|
|
|
|
|
|
|
kawan mek buat ni.. dia wat cod lg...
sedapppppppppp |
|
|
|
|
|
|
|
npk sedap n senang, tis wiken bleh la cuba
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedappppnya mkn ngan vanilla ice cream. Sejuk dan rangup |
|
|
|
|
|
|
|
Penah try..Sedap jugak tp oily sket yg makan haritu..
Rasa rajin nk buat weekend ni coz ada pisang nangka kat umah ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
Mcm sedap..nak cuba buat lah..thanks tt..huhuu |
|
|
|
|
|
|
|
Naper la letak chocolate rice tu terus nmpak murah n turn off |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyerrr melelh air liur |
|
|
|
|
|
|
|
nampakk sedap makan seklai dgn aiskrim. fuhhhh |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau aku buat ni, aku tabur sket gula + serbuk kulit kayu manis kat pisang tu, then baru balut dgn kulit popia... masuk dlm freezer dulu sblm goreng, baru pisang x "cair" sgt |
|
|
|
|
|
|
|
Lapa plak tengok makanan malam2 buta ni |
|
|
|
|
|
|
|
mcm sedap jer...nk cuba wat laa..huhu |
|
|
|
|
|
|
|
senangnyaaaa nak buat. tp mesti berminyak2 kan. |
|
|
|
|
|
|
|
macam streetfood kat manila cuma tak disira je popia tu,.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|