View: 4182|Reply: 19
|
Persis Teratai, Harus Dicuba Resipi Bunga Bawang Goreng Ini!
[Copy link]
|
|
Jika anda menggemari gelang bawang goreng atau 'onion rings' yang rangup, anda pasti akan menyukai Bunga Bawang Goreng atau Onion Blossom Fried ini!
Foto: Handimania
Bukan sahaja mudah disediakan, malah ia sangat menjimatkan masa tau! Jom tengok cara membuatnya.
Bahan:
1 biji bawang bombay besar
Tepung goreng (ikut cita rasa nak pakai tepung jenama apa)
Air secukupnya
Caranya:
1. Potong sedikit bahagian hujung dan pangkal bawang
2. Belah kepada lapan bahagian dan pisahkan lapisan bawang sehingga membentuk seperti bunga
3. Sediakan dua bahan tepung; satu yang kering dan satu lagi yang dicampur air.
4. Ratakan tepung kering ke seluruh permukaan dan sela-sela bawang, kemudian salut dengan bancuhan tepung sebelum sekali lagi disalut dengan tepung kering
5. Goreng bawang hingga tenggelam agar masak rata.
6. Biar sehingga bawang keperangan dan kelihatan rangup sebelum diangkat
Nota: Hati-hati ketika mengangkat agar tidak hancur
7. Siap disajikan dengan pencecah kegemaran anda!
Foto: Vemale
Senang sahaja, kan nak buat bunga bawang goreng ini? Macam sayang pula nak dimakan kerana rupanya cantik persis bunga teratai.
Foto: Sasaki Time
Selamat mencuba semua! - CARI
Kredit resipi: Vemale |
|
|
|
|
|
|
|
kenapa kaler tepung tu merah |
|
|
|
|
|
|
|
dia bubuh rempah kari or serbuk cili kot |
|
|
|
|
|
|
|
merrissa replied at 5-9-2017 07:02 PM
dia bubuh rempah kari or serbuk cili kot
itu la..tp dlm resepi tkde |
|
|
|
|
|
|
|
Habiss lah tiak bau bawang pas makan {:nose |
|
|
|
|
|
|
|
alamak, gelinya tengok benda yg berkumpul byk2 mcm ni. .adusss |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak macammmm sedap..
Akan dicuba... |
|
|
|
|
|
|
|
nampak sedap. jangan masa belah2 tu terbelah terus sampai habis. punah harapan nak makan berbunga begini |
|
|
|
|
|
|
|
nampak sedap..boleh cuba ni tq ya |
|
|
|
|
|
|
|
tak angin ke makan bawang? |
|
|
|
|
|
|
|
Mesti bnyk pakai minyak sbb nak grg tenggelam. Dah la minyak masak mahal. |
|
|
|
|
|
|
|
Beli je siap2 kat kedai je la
|
|
|
|
|
|
|
|
deathacker replied at 6-9-2017 09:14 PM
Mesti bnyk pakai minyak sbb nak grg tenggelam. Dah la minyak masak mahal.
Ada je kau ni.....
Kau guna air fryer lah dik... |
|
|
|
|
|
|
|
pnah mkn kt k.fry korean tu..mmg sdap. nmpk mcm snang leh buat sdri.. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau spesis berbau, belum kena bawang dah dasat dah ketiak tu.
|
|
|
|
|
|
|
|
susah potong ni .....biji besar baru bole try |
|
|
|
|
|
|
| |
|