CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6097|Reply: 28

Ringkas Tapi Lazat, Beribu Resipi Lain Pun Kalah Dengan Mi Kuah Kelantan Style

[Copy link]
Post time 15-9-2017 12:24 PM | Show all posts |Read mode
Sedapnya kalau sambil makan mi, dapat hirup kuahnya panas-panas, orang kata memang terbaik!


Beribu resipi mi tapi kali ini jom cuba Mi Kuah Kelantan Style pula. Ringkas tapi yang pasti memang lazat.


Foto: FB Viral Oh Viral


Bahan-bahan Mi Kuah Kelantan Style
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Halia
(Semua bahan dikisar)

Bahan-bahan untuk sambal kicap
Kicap
Garam
Gula
Limau kasturi
Cili padi
(Tumbuk semua, sama macam buat sambal lain)


Bahan-bahan tambahan
Lada hitam
Sayur-Sayuran (Ikut citarasa masing-masing)
Telur satu biji (kalau nak 2 pun boleh)
Ayam
Udang





Cara-cara
1. Tumiskan bahan yang dikisar tadi.
2. Apabila bahan tumisan dah agak masak, masukkan lada hitam yang sudah ditumbuk halus.
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan sayur-sayuran yang ada. Biarkan mendidih.
5. Setelah mendidih masukkan ayam dan biarkan ia mendidih juga.
6. Masukkan telur (tak perlu kacau)
7. Masukkan udang yang dipotong halus
8. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan mi kuning dan hidang panas-panas.


Tips: Nak lagi sedap dan manis boleh tambahkan daging dalam resipi ini. Selamat mencuba! -CARI

Kredit Resipi: Viral Oh Viral
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2017 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nak cuba nanti keep dulu resipi {:hooray
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Fuhh tajuk tak mau kalah

Sekali baca resepinya....xde ramuan intimewa pun sampai beribu resipi lain kalah
I sokmo wat mi sup bodo guna ramuan2 tu jugak
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 tahun. Maafkan hamba. Hamba terpengaruh dengan cerita sweet enemy.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 02:18 PM | Show all posts
sedapnyaaa...simple je tp menyelerakan  
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 02:58 PM | Show all posts
confirm manissssssssssss
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-9-2017 03:02 PM | Show all posts
aduiiii...kerana tajuk aku scroll resepi 2-3x..mencari2 rahsia resepi yg mengalahkan beribu resepi lain...

nmpak sedap la ditambah klu dpt makan time hujan2 ni....

7. Masukkan udang yang dipotong halus - yg ni jer aku nak tnya....mmg udang kena potong/hiris halus2 ke camner nih?(refer to photo/video tu...udang2 sume pun seketoi2)

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 06:28 PM | Show all posts
Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-9-2017 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik non iols bwribu kali dh masak mee rebus guna bahan2 tu.. So basic...
Xde la special mana..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2017 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06: Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also


Mee rebus kn kak.. dapnye! Rindu kat mok!
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2017 12:20 PM | Show all posts
tembikai replied at 15-9-2017 07:02 AM
aduiiii...kerana tajuk aku scroll resepi 2-3x..mencari2 rahsia resepi yg mengalahkan beribu resepi l ...

Udang kena hiris halus tu untuk dijual.

Untuk kita mencekik sendiri yang macam dalam gambar
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2017 12:21 PM | Show all posts
deathacker replied at 15-9-2017 10:28 AM
Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.

I panggil mee sup bodo
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2017 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
deathacker: Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.

akk pon panggil mee rebus je...kdng tu guna mi lidi..xda laa special sngt biasa2 je..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2017 07:57 PM | Show all posts
pinkypetal replied at 16-9-2017 12:20 PM
Udang kena hiris halus tu untuk dijual.

Untuk kita mencekik sendiri yang macam dalam gambar
...

ok paham2.......tq pinkypetal

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2017 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
wikedsaikel replied at 15-9-2017 02:18 PM
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 ...

Assalammu'alaikum.

Kita try buat nak?  Tukar garam dgn intipati glasswort.  Kot2 jd lg best ke manalah tahu.  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-9-2017 01:30 PM | Show all posts
Ni mee rebus orang Kelantan atau orang kelantan panggil mee kuah
ringkas dan yummy!



kalau kat luar Kelantan, pergi restoran dan order mee rebus, mee lain yang datang kat meja

mee rebus




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2017 08:00 PM | Show all posts
kalo bubuh belut fuhh memang lagi terangkat la mee ni habaq hang
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 03:02 PM | Show all posts
ape resipi rahsia sgt nya ak panggil mee rebus bodo je ni sb bahan2 semua simple.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 03:02 PM | Show all posts
Saya memang pelik, mee kuah/mee rebus-bahan2 dia buat kan saya pening sikit? Sikit je laa..haha.
Sebenarnya resepi dia lagi ringkas, takde nyer nak taruk bawang bagai... tah apee apee ntah.
Ni saya bagi resepi paling ringkas punya.
Bahan utama:-
Tulang kaki lembu tempatan (direbus)
Bawang Puteh 2 ulas (diketuk)
mee (segenggam-sorang makan)
cili padi ( 1-2 biji di ketuk, ikut kepedasan)
Sayur (kobis/kangkong/sawi)-ikut nak taruk yg mana satu, nak masuk semua pon boley(sayur lain jangan)
Lauk (daging lembu@ayam@udang@sotong-nak yg mana semua boley)
Cara2:-
minyak sikit je (dlm 2 sudu besar)-tumis bersama bawang puteh/daging lembu/ayam shj)sampai wangi
Pastu terus masukkan air rebusan tulang kaki lembu (2 senduk besar)/sorang makan
masuk kan sikit je serbuk perasa(ajinaikmoto), gula 1 sudu kecik, jgn taruk garam-mee dah masin, tapi bagi yg suka masin taruk sikit
tunggu mendidih, pastu taruk lauk sotong/udang dan telur sebijik,
pastu taruk mee dan sayur
Sayur dan mee dah masak tutup api dan siap makan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-11-2024 12:25 AM GMT+8 , Processed in 0.052447 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list