View: 3350|Reply: 29
|
Switzerland Larang Masak Udang Kara Hidup-Hidup Kerana Ia Mempunyai Perasaan Sak
[Copy link]
|
|
Bagi penggemar udang kara atau lobster, negara Switzerland mempunyai peraturan tersendiri terhadap cara memasak hidupan laut tersebut.
Memetik laporan Astro Awani, Switzerland mengeluarkan larangan merebus atau memasak udang kara bernyawa dan larangan berkuat kuasa serta-merta minggu lalu.
Udang kara dan haiwan-haiwan lain yang kaya dengan krustacea di negara itu tidak lagi dibenarkan diperlaku sedemikian selagi ia tidak dimatikan terlebih dahulu.
Ini kerana adanya laporan daripada pencinta haiwan yang menyatakan bahawa udang kara mempunyai perasaan dan ia merasai kesakitan ketika direbus atau dimasak hidup-hidup.
Minggu lalu Mahkamah Persekutuan Switzerland meluluskan undang-undang bagi melindungi haiwan terbabit sebagai sebahagian daripada perubahan peraturan umum mengenai cara menangani haiwan.
Mengikut undang-undang terbabit, penyembelihan haiwan itu perlu dilakukan oleh seseorang yang memenuhi syarat yang ditetapkan dan dilakukan melalui dua cara iaitu direnjat dengan elektrik atau memukul haiwan sehingga mati terlebih dahulu. - CARI |
|
|
|
|
|
|
|
Pukul sampaimati tu pun ngeri aku dengar. Macam orang buat kat ikan keli {:cryrun |
|
|
|
|
|
|
|
i prefer lagi kau belah tengah tu, pastu keluarkan kotoran, letak rempah, baru panggang.. daripada panggang terus.. alih2 rasa tayar je.. lets be real, tak sedap pun lobster tanpa ada rempah2.. |
|
|
|
|
|
|
|
kalo ketam nipah tu meols simpan dalam ais dulu sampai mati baru buat sup masa anak aku kena denggi dulu
|
|
|
|
|
|
|
|
renjat letrik & pukul sampai mati tu diorg tak rasa sakit ke...aduii ngeri jgk dengar.
sbb tu aku tak nak tgk org sembelih binatang, sbb nnt aku rasa kesian terus jadi vegan pulak |
|
|
|
|
|
|
|
Nasib lobster je ke termasuk juga dengan hidupan laut yang lainnya. Ke ni ada kena mengena dengan si Sebastian character lobster dalam Little Mermaid tu. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya udang karaaaaaaa |
|
|
|
|
|
|
|
Jepun atau cina boleh ikut.. diorang lagi sadis
Terkebil2 mata sotong dgn katak, badan jadi sushi |
|
|
|
|
|
|
|
Well done Switzerland!! Malaysia bila lagi nak ikut jejak??? Iols memang takkan makan benda dimasak hidup2. |
|
|
|
|
|
|
|
Oh... okayyy
Xtau nk komen cmne huhu
|
|
|
|
|
|
|
|
hmmmm hmmmm xtau nk komen ape |
|
|
|
|
|
|
|
kalau di belah barat sana diorang letrikkan dulu lembu biar pengsan.. lepas tu sembelih |
|
|
|
|
|
|
|
rasa tayar tu sebab overcooked kot? memang liat la.. udang ni biasa ada rasa manisnya yg sendiri.. wlupun bakar atau rebus kosong je.. tp opkos la letak herbs, garam or butter lg sedap..
|
|
|
|
|
|
|
|
biasala..mat saleh mmg champion kalo bab2 keperibinatangan gini |
|
|
|
|
|
|
|
gila babi nya masak masa tengah hidup2. ada tu masak ikan hidup2. depa balut kepala ikan dengan tuala ais. then goreng badannya. sanggup pula puak2 gila babi ni makan dgn mulut ikan tercungap2 gitu. perangai mengalahkan setan betul... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau kat australia ayam dia orang nak sembelih kena electric dulu macam electric gun lepas dah mabuk baru sembelih, bagi pencinta haiwan electric tu dah buat mereka mabuk dan tak terseksa bila kena sembelih.
pencinta haiwan kat australia kuat. |
|
|
|
|
|
|
|
lobster xsedap pun, yang sedap lobster makan free
|
|
|
|
|
|
|
|
dan sekarang diorang tengah perjuangkan nasib lembu dan minta jangan jual ke malaysia sebab kita takkan sembelih tanpa kena elektrik dulu...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|