View: 3582|Reply: 15
|
Hilangkan Hanyir Keli - Ini Rupanya Cara Menyiang Yang Betul
[Copy link]
|
|
Siapa yang menggemari ikan air tawar, pasti teringat-ingat keenakan ikan keli. Lagi-lagi kalau keli liar yang ditangkap di sawah padi atau sungai, rasanya segar sangat. Tapi agak susahlah nak jumpa sendiri, sebab tu ramai yang membeli ikan keli yang dibela di tasik.
Tapi, ada satu lagi masalahnya iaitu jika tak pandai menyiang, bau hanyirnya membuatkan selera untuk menikmatinya terus terbantut. Maklumlah, cara menyiangnya memang berbeza dengan ikan tawar yang lain.
Netizen, Aris Farhan berkongsi cara-cara untuk menyiang ikan keli dengan betul.
1. Ikan keli yang diambil dari peti ais. Rendam dulu dalam air. Kalau yang masih hidup, cara mematikannya, sila lihat Youtube, ada ustaz dari seberang mengajarkan kaedah terbaik mematikan tanpa menyeksa ikan ini.
2. Gunting muncung ikan ini untuk buang sesungut dan mulutnya.
3. Belah perut ikan secara menegak dari garisan bawah mulut ikan keli ini sampai ke titik tengah (pusat). Kalau kalian nak mula dari titik tengah ke mulut pun boleh. Ikut keselesaan.
4. Kemudian, buang segala organ dalaman ikan ini sebersih mungkin. Ingat, sediakan bekas nak kumpul organ ni.
5. Untuk buang objek hanyir, tekan belakang ini gunakan jari telunjuk. Sebab nak mudah keluarkan benda tu.
6. Maka terkeluar objek darah beku hanyir tersebut. Ada dua ya, sebelah kiri dan kanan. Maka buanglah ia.
7. Bendanya selalu berwarna hitam pekat atau keemasan. Ikut jenis ikan tersebut. Bau memang hanyir.
8. Dah dapat sila buang jauh-jauh.
Foto: Fb Aris Farhan
9. Akhirnya, baru bersih lagi suci ikan kita. Sudah boleh masak berlada ke, bakar salai ke, atau goreng kunyit sahaja. Selamat mencuba! - CARI
|
|
|
|
|
|
|
|
sgala drah2 beku tue mmg kena buang ler.. motip xkn slame nie xbuang.. |
|
|
|
|
|
|
|
ihihih...btol!!!...tp kedai mmg xbuang punya....tp kalo sndr makan xbuang, xtaulah nk ckp apa.....
|
|
|
|
|
|
|
|
Kat kedai makan mmg x buang pun tapi sedap je depa goreng |
|
|
|
|
|
|
|
dah lama tau..
biasa my mom kelar je sikit kat belakang tu pastu keluarkan seketul seketul..
tak kuasa nak picit picit heh...
pastu lumur kapur sireh untuk hilangkan lendir..
lumur lagi limau or asam jawa + garam nak hilangkan bau..
kalau orang dulu, masa lumur kapur siap gesek kat batu sungai lagi.. |
|
|
|
|
|
|
|
Ikan ni aku sanggup mkn kedai dari masak sendiri.. gelii |
|
|
|
|
|
|
|
kalau siang ikan, x kira ikan ape pun, mmg kita buang segala mala dlm perut tu. so?
ak ingat ape la cara2nya td. adeih... takkan la x tahu wei?
kat kedai tu kdg2 diorg bukan x tahu tp MALAS. |
|
|
|
|
|
|
|
Wah! TQ for d tips
|
|
|
|
|
|
|
|
satu lg, utk buang lendir2 kat ikan keli, lumur dengan tepung gandum. kompem x de lendir langsung. bau pun hilang. |
|
|
|
|
|
|
|
isi perut tu dah tentu..
tapi ikan keli dia macam ada ketul kat bahagian belakang bukan dalam perut..
ketul tu kalau orang tak tau dorang tak buang..
|
|
|
|
|
|
|
|
sama-sama.. kalau nak mudah macam ada forumer atas tu cakap.
pakai tepung gandum..
takde la leceh macam my mom punya step..
i hanya makan keli kalau mak masak..
kat kedai jarang sangat..
takut dorang cuci tak bersih..
|
|
|
|
|
|
|
|
ada setengah org yg tak tau mmg diorg tak buang sbb 2 ketul darah tu dia duk kat dlm, tak nmpk...
aku punya cara nak hilangkan lendir, dah siap siang ikan tu rendam dlm air limau, pastubasuh bersih bersih masuk freezer semlman...esoknya sblm nak masak defrost la dulukan, pastu basuh, nnt senang je lendir2 tu semua kuar...
aku dah try guna asam jawa, tepung tp tak hilang lendir, tah kenapa.... |
|
|
|
|
|
|
|
1. Ikan keli yang diambil dari peti ais. Rendam dulu dalam air. Kalau yang masih hidup, cara mematikannya, sila lihat Youtube, ada ustaz dari seberang mengajarkan kaedah terbaik mematikan tanpa menyeksa ikan ini.
letak ais batu. kat pasar borong selalu guna cara ni. |
|
|
|
|
|
|
|
Saya semakin lama semakin menjauhi ikan keli. Sebabnya, teringat banyak sangat cite2 ikan belaan di kolam yg diberi makan segala sisa2 yg meragukan, buat tekak tak lalu nak makan. |
|
|
|
|
|
|
|
nak hilang bau hanyir senang je..kikis lendir kat badan ikan & basuh guna tepung gandum..segala isi perut darah ikan tu semestinya lah buang ye |
|
|
|
|
|
|
|
Rase nye benda tu bukan buat ikan bau hanyir. Yg buat bau hanyir tu lendir dia.Tapi kalau pecah masa nak masak atau tergigit mase makan, rasa pahit sangat. |
|
|
|
|
|
|
| |
|